Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, april 19, 2008

Stichting wil stageplaatsen in Sri Lanka

Kaatsheuvel – Als het aan de familie Sprangers ligt is het binnenkort mogelijk voor leerlingen van de PABO en Pedagogiek studenten om stage te lopen op de school van Stichting Kinderhulp in Sri Lanka.

Het kindertehuis en de school worden sinds 1999 gefinancierd en begeleid door de Kaatsheuvelse Riet (56) en Cees Sprangers (57).

“Het gaat met name om studenten die onze 240 kinderen Engelse les kunnen geven”, vertelt Riet, die volgende week voor drie weken afreist naar Sri-Lanka om voorbereidingen te treffen.

Na de tsunami is er veel werk verzet door de Stichting. De noodwoningen zijn met hulp van vrijwilligers vervangen door permanente woningen en er is een nieuwe school gebouwd waar naast het regulier onderwijs, computerles en Engels ook beroepsopleidingen gegeven worden. Momenteel telt de school 204 leerlingen en bestaat onder meer uit een naaischool en een timmerklas.

“De timmerklas draait prima. Ze maken meubels. Het is een duur product want het hout is duur”. Met een lokale coöperatie heeft de stichting een afspraak dat inwoners tegen een lage rente een lening kunnen krijgen waardoor ze meubels kunnen kopen. “Zo komen de meubels die op onze school gemaakt worden bij de mensen terecht”.

Riet: “Er wordt les geven van 8 tot 13 uur. De leerlingen van de naaischool en de timmerklas gaan na de middag door met produceren. De opbrengst gaat in een potje en van het positief saldo krijgen de kinderen een kleine vergoeding voor de uren die ze ’s- middags gewerkt hebben”.

De formule blijkt zo’n succes dat de school te klein is en de stichting er een verdieping op wil bouwen. Kosten zo’n 25.000 euro. “Het zal nog een hele klus worden om het geld bij elkaar te krijgen. Na de tsunamie wilde iedereen geld geven maar dat geld is nu opgedroogd”, aldus Cees, die zich gaat storten op fondsenwerving.