Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, mei 16, 2008

Pleinloop zoekt aansluiting

KAATSHEUVEL - Bij de vierde editie van de Pleinloop in Kaatsheuvel is het de bedoeling om met een tijd onder de 29 minuten over tien kilometer aansluiting te krijgen bij de betere tienkilometerwedstrijden in Nederland.

Dat mag je althans afleiden uit het aantrekken van een vijftal atleten die tot een tijd 'in de 28' in staat zijn.

De organisatie, die morgen duizend deelnemers denkt te halen, hoopt op een verbetering van beide parcoursrecords. Deze staan op 33.28 minuten bij de vrouwen voor de in Nederland woonachtige Keniaanse Christine Chepkonga en 29.10 minuten voor haar landgenoot Benjamin Kipkosgei.

De 22-jarige David Rutoh Kipkorir, uit de stal van Frans Denissen, is een van de favorieten. Op 2.000 meter hoogte in Kenia liep hij al 29.01. Andere gegadigden met persoonlijke records onder de 29 minuten zijn Elhachimi uit Marokko, de Fransen Belkhanouch en Chopin en de Burundees Ndayisenga.

Voor de Nederlanders staan andere zaken op het spel. Jeroen van Damme van het Tilburgse CAT-team gebruikt het evenement om te laten zien dat hij weer op de weg terug is na een slepende blessure periode. Ploeggenoot Greg van Hest moet op dit moment wat hoger worden ingeschat gezien zijn prestaties van de afgelopen maanden. Maar liefst drie keer eindigde de Tilburgse sportwinkelier in de topdrie bij een Nederlands kampioenschap, zowel op de cross, de weg, als de atletiekbaan. Van Hest, die vorig jaar zijn carrière definitief leek te beëindigen, is weer helemaal terug aan de nationale top. Niels de Bruin is de derde Nederlander die zich kan mengen in de strijd om de nationale eer.

Bij de vrouwen zal de strijd wellicht gaan tussen twee eerdere winnaars: de Keniaanse Christine Chepkonga en de Marokkaanse Amina Derqaoui. De derde winnares Merel de Knegt uit Loon op Zand moet bij deze 'thuiswedstrijd' vanwege haar zwangerschap verstek laten gaan. Nadja Wijenberg, Femke van Hest en Sandra Hofmans gaan voor de derde ereplaats.

Het evenement in het centrum van Kaatsheuvel begint morgen om 18.00 uur met jeugdlopen voor diverse leeftijdsgroepen. Om 19.30 uur zijn de wedstrijd en trimloop over tien kilometer. Dan is er ook een trimloop over vijf kilometer