Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, juni 02, 2008

Loonse gemeenteraad moet keuzes maken.

Loonse gemeenteraad moet keuzes maken.

KAATSHEUVEL – De politiek in Loon op Zand komt voor loodzware keuzes te staan. De ambities van de gemeente zijn hoog, maar de financiële middelen uiterst beperkt. Een stevige bezuinigingsoperatie lijkt nodig. Verder worstelt de gemeente met het invullen van vacatures. Volgens het college vormt de krappe arbeidsmarkt een ‘direct gevaar voor het bereiken van gestelde doelen.’

Burgemeester Ria van Hoek wil het woord ‘bezorgd’ niet in haar mond nemen. Volgens haar valt er genoeg te bereiken, ook onder moeilijke omstandigheden. „We zijn goed op koers, nu moeten we doorpakken”, is de conclusie van B. en W, terugkijkend op de afgelopen twee jaar.

Maar dat is nog niet zo’n eenvoudige opgave, blijkt uit de kadernota 2009. Geld voor nieuwe ontwikkelingen en ambities is er de komende jaren niet, of het moet ten koste van huidige plannen gaan.

Verder zijn eerder geplande bezuinigingen niet gehaald bijvoorbeeld op het gebied van accommodatiebeleid, personeel en maatschappelijke organisaties. Het gaat in totaal om een bedrag van zo’n 275.000 euro. Ook zit er geen geld meer in de Loonse reservepot om incidentele risico’s op te vangen, de zogeheten Vrije Algemene Reserve. Wethouder Hans Waijers (financiën, CDA) spreekt van een flink probleem, want in deze pot zou minstens 525.000 euro moeten zitten. Een meevaller is dat de gemeente het jaar 2007 afgesloten heeft met een positief resultaat van 240.000 euro. „Maar als we dit geld in de vrije algemene reserve storten, is er nog een gat van 285.000 euro”, stelt Waijers vast.

De gemeenteraad krijgt nu het woord. Het college wil weten welke plannen de hoogste prioriteit hebben. Verder kan de politiek zich uitspreken over eventuele bezuinigingen, en oplossingen om de financiële ruimte van de gemeente te vergroten. De resultaten van deze discussie worden meegenomen bij het opstellen van de begroting voor 2009. „We komen dit keer bewust niet zelf met een voorstel”, aldus Waijers. „Maar laten ons zoals afspraak sturen door het hoogste orgaan, de gemeenteraad.”

Volgens burgemeester Van Hoek en wethouder Waijers staat Loon op Zand niet alleen, als het gaat om problemen als bijvoorbeeld personeelstekort. „Bijna alle gemeenten lopen daar tegenaan. Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen om goede krachten te vinden.”

Volgens het college is een nog nauwere samenwerking met andere gemeenten noodzakelijk om kosten te drukken, en projecten van de grond te krijgen. Van een herindeling wil het nog altijd niets weten. „Er is de afgelopen twee jaar ook veel bereikt”, stelt Van Hoek.

„Plannen als wijkgericht werken, het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel, grote bouwprojecten, het staat allemaal op de rails. En dit is ook onder moeilijke omstandigheden gebeurd.” De politiek buigt zich 12 juni over de kadernota. Aanvang: 19.30 uur.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wat denkt het college?
De raad heeft ons bij het Bruisend Dorpshart uit de brand geholpen? We doen gewoon geen voorstel meer? Details of kaders, that's the question!

03 juni, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Dit is het allerbeste tijdstip om het onzalige plan van het (ahum) bruisend dorpshart te laten varen en de echte problemen in de gemeente aan te pakken(thuiszorg, deeltaxi, hulp aan minima en zo zijn er nog vele misstanden op te lossen)

03 juni, 2008  

Een reactie posten

<< Home