Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 06, 2008

Boekje met waargebeurde sprookjes

KAATSHEUVEL - Omdat Kaatsheuvel bekend staat om sprookjes, kwam de 74-jarige Kaatsheuvelnaar Harrie Balvers op het idee om lokale en landelijke misstanden in sprookjesvorm van zich af te schrijven. Langzamerhand groeide het aantal misstanden en daarmee ook het aantal sprookjes.

Balvers speelde al langer met de gedachte om zijn verhalen te bundelen en in boekvorm uit te geven. Na lang nadenken over het nut daarvan ging de schrijver overstag.

Vorige week kreeg het college van Loon op Zand het eerste exemplaar van het boekje met de titel 'Het zal je land maar wezen' uit handen van de schrijver. Volgens Balvers niet onlogisch, want het gemeentelijk apparaat en met name de afdeling Welzijn krijgt er nogal van langs. "Sommige wethouders van Loon op Zand zullen niet blij zijn als ze bepaalde hoofdstukken lezen. Maar daar moeten ze maar tegen kunnen", zegt hij met een brede lach.

Wie zou denken dat de lezer een hoop leed over zich heen gestrooid krijgt, heeft het mis. Balvers weet op scherpzinnige en ironische wijze de lezer te boeien. Vooral over zijn periode als bestuurder van ontmoetingscentrum De Werft en De Gildenbond doet hij een boekje open. Hij stelt de, in zijn ogen vaak dubieuze, rol van de gemeente als subsidieverstrekker stevig aan de kaak.

Maar niet alleen lokale gebeurtenissen komen aan bod. Ook de 'grote rentepikkers' als de 'Algemene Bekende Bank' en 'RAadgevende BOerenBANK', Leen van Lenen.nl , de teloorgang van de LPF en de Efteling, die haar gasten in de steek liet tijdens opnames van André Rieu, gaan over de knie.

Voor de lezer wordt het karakter van Balvers al lezend een open boek. Elk hoofdstuk begint met 'Lang geleden' of 'Er was eens' en wordt bekeken door de bril van personen met uiteenlopende karakters. Zo is er de hulpvaardige man, de zuinige man, de bereidwillige man en de man die in de war raakt. In zijn slotwoord schrijft Balvers dat, ondanks de soms spookachtige sprookjesverhalen, het leven voor de gemiddelde Nederlander de moeite waard is.

Het boekje is voor 5 euro te bestellen bij Harrie Balvers, telefoonnummer 0416-273646

1 Comments:

Blogger Kaatsheuvel said...

Na de publicatie in het BD (editie Tilburg) heeft de telefoon bij Harrie roodgloeiend gestaan.

06 augustus, 2008  

Een reactie posten

<< Home