Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 20, 2008

Voorgang Bruisend Dorpshart

Publicatie van de gemeente

De afgelopen weken zijn er , in het kader van het Bruisend Dorpshart, in het centrum van Kaatsheuvel een aantal onderzoeken uitgevoerd. Wat is er gebeurd en waarom?

Ja, het lijkt stil, maar de voorbereidingen voor een nieuw, bruisend dorpshart gaan intussen gewoon door. Momenteel worden er voor de verschillende onderdelen die het project kent, zoals de oude brandweerkazerne, het Carrégebouw, de woonwijk Woonhoven, en de openbare ruimte, programma’s van eisen opgesteld.

In deze programma’ s wordt nauwkeurig vastgesteld aan welke eisen de verschillende projecten in ieder geval moeten voldoen, zodat de architect(en) straks precies weten waar ze rekening mee moeten houden. In de laatste weken van juli en de eerste van augustus zijn er op deplek waar straks het Bruisend Dorpshart moet komen, archeologische metingen verricht en er is nagegaan in hoeverre er vleermuizen aanwezig zijn inde oude brandweerkazerne.

Monumentenzorg
Op grond van het Verdrag van Malta, geldt sinds 1 september 2007 in Nederland de Wet op de Archeologische monumentenzorg. Een hieruit volgende verplichting is dat het Rijk, provincies en gemeenten in een proces van ruimtelijke (her)ordening, tijdig rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden. Daarom zijn nu aan de hand van grondboringen een aantal metingen verricht. De boringen zijn met name gedaan op en rond het marktplein. Waar we als gemeente verder rekening mee moeten houden, voordat we hier in het centrum kunnen gaan bouwen en slopen, is de Flora- en Faunawet die in Nederland geldt. Deze wet regelt de bescherming van dier- en plantsoorten.

Waarom dat in het centrum van Kaatsheuvel van belang zou zijn? Wel nu, een van de beschermde diersoorten in Nederland is de vleermuis. Zodra aannemelijk is dat zich i n een leegstaand gebouw vleermuizen bevinden, moet dat nader onderzocht worden, voordat er iets met dat gebouw gebeurt. De oude brandweerkazerne, die straks een centrale plaats gaat innemen in het nieuwe dorpshart, staat al langer dan een jaar leeg. En daarmee is de kans groot dat zich vleermuizen in het gebouw bevinden. Hiernaar is begin augustus ook onderzoek gedaan.

Gevolgen
Beide onderzoeken worden de komende weken afgerond. Mocht blijken dat er archeologisch bijzondere vondsten gedaan zijn of dat er inderdaad vleermuizen in de kazerne gehuisvest hebben, dan kan dit consequenties hebben voor de planning die nu voor het project Bruisend Dorpshart is opgesteld.

10 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Op het terrein van Pepping vliegen vleermuizen rond en rondom de Venakker, volgens mij niet bij de brandweertoren.

20 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

zo weer 5 euro er af voor elke burger in de gemeente

en dat hart is niet bruisend , maar lekkend

20 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Zien jullie hoe hard wij werken? Het Bruisend hart is zo klaar!

20 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

@ Anoniem 1 & 2: Laten we inderdaad vooral negativiteit blijven spuien, dan gaat het allemaal een stuk sneller. Ben blij dat er eindelijk iets gedaan wordt. Het zijn trouwens wettelijke verplichtingen waar je niet onderuit komt.
Begrijp me niet verkeerd, van mij had het dorpshart al best wat bruisender mogen zijn, maar mt deze houding schiet je zo weinig op.

21 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

henk welke houding wil je dan hebben ?
als je al jaren de boel opmaakt hebben de mensen echt geen geloof meer in die politiek.
zou het niet beter zijn als alle mensen die bij dit idee betrokken zijn eens de eer aan zichzelf zouden houden , en gewoon gaan doen waar ze wel verstand van hebben.
die politiek van , de mensen moeten maar geloven dat we het beste voor hebben , en niet zo mondig doen.
dit was dus in de tijd van voor de eerste wereldoorlog, dit is niet meer van deze tijd.


peter

21 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ik snap de frustratie ook wel Peter, maar als iedereen inderdaad de eer aan zichzelf zou houden, zoals je voorstelt, dan krijgen we nog meer vertraging. Ik denk dat we moeten roeien met de riemen die we hebben.
En nogmaals: de onderzoeken die nu gedaan worden zijn wettelijke verplichtingen waar je niet onderuit komt.

22 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Henk is dit een reactie vanuit het gemeentehuis ?

maar als deze dingen in het bedrijfsleven gebeurde ( op de werkvloer ) hadden er al lang koppen gerold toch.

plannen duren lang weet ik ook wel maar er zijn toch ook grenzen, en budget alleen maar verhogen is heel makelijk , maar de geloofwaardigheid is hier voort wel in het geding toch.

peter

22 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Een vleermuisbeet kan DODELIJK zijn. Zal wel weer reden worden voor extra vertraging!

24 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Weet zeker dat er bij cafe Smits ook vleermuizen op zolder zaten. Toch is dit historisch pand binnen no-time met de grond gelijk gemaakt. blijkbaar wordt er met verschillende maten gemeten binnen de gemeente!

25 augustus, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Hallow,ik ben johanneke en kom af en toe in die oude brandweergarage zelf heb ik daar de drietandige- roodbilvleermuis gezien !!!
Laat aub deze garage staan bij voorbaat dank ...doeiii Johanneke.

28 augustus, 2008  

Een reactie posten

<< Home