Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, september 18, 2008

Enquête werpt licht op duinen

KAATSHEUVEL - Wat moet er gebeuren om een bezoekje aan de Loonse en Drunense Duinen leuk en gezellig te houden? Het antwoord moet komen uit een enquête onder bezoekers van het nationaal park.

Volgens projectcoördinator Peter Groenestein weet niemand hoeveel bezoekers het park jaarlijks trekt; hoe ze ernaartoe komen; wat ze komen doen; wat ze verwachten; en of ze tevreden over het bezoek zijn.

"Komen er 500.000 bezoekers per jaar, een miljoen misschien of toch meer? Zijn het vooral dagtoeristen of mensen die langer in de omgeving verblijven?" vraagt Groenestein zich af. De enquête gaat gepaard met tellingen van bezoekers en verkeersbewegingen. Het onderzoek loopt van eind september tot volgend jaar oktober.

Een van de grote problemen is het tekort aan parkeerruimte. Vooral op topdagen is parkeren volgens Groenestein een crime. Hulpdiensten kunnen dan nergens meer bij. Vast staat dat er een betere spreiding van bezoekers moet komen. Dat kan onder meer door een betere bewegwijzering naar de poorten van het nationaal park. "Giersbergen is bijvoorbeeld een belangrijke toegangspoort. Het is toch raar dat op de A59 niet staat aangegeven hoe je daar moet komen", legt Groenestein uit.

Het onderzoek moet ook uitwijzen hoe de veel te grote druk op bepaalde delen van het natuurgebied kan verminderen. Voorbeeld is de route tussen Giersbergen en De Rustende Jager. Ruiters, fietsers en wandelaars verdringen elkaar daar op drukke dagen.