Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 21, 2008

Kruispunt De Moer is veiliger na sloop


DE MOER - De grote schuur dichtbij de kruising Middelstraat en Heibloemstraat in De Moer is tegen de vlakte.

De sloop van het gebouw moet het kruispunt veiliger maken, omdat het verkeer nu meer overzicht heeft. De sloop van de leegstaande woning bij deze kruising is inmiddels ook gestart.

Eerder is het bewuste kruispunt (Nieuweweg, Moersedreef, Heibloemstraat en Middelstraat) flink aangepakt. De kruising op de gemeentegrens van Dongen en Loon op Zand stond lange tijd bekend als gevaarlijk. De onoverzichtelijke kruising moest daarom stevig op de schop.

De veelbesproken reconstructie is al weer een tijd klaar. Maar om de situatie nog veiliger te maken, moesten de panden in de directe nabijheid van de kruising tegen de vlakte. Deze gebouwen aan de Middelstraat zijn eigendom van de familie Van der Sluis. Om de sloop mogelijk te maken, is naast deze panden een nieuwe woning gebouwd.

De sloop van de leegstaande bouwsels heeft lang op zich laten wachten. Deze 'vertraging' leidde ook tot de nodige vragen vanuit de politiek in Loon op Zand. Zo vroeg het CDA onlangs nog opheldering over de sloop van de panden, die maar op zich liet wachten. De partij drong daarbij nogmaals aan op spoed.

Vooral de sloop van de oude schuur (met bakhuis) heeft wat voeten in de aarde gehad. Bij de ruim honderd jaar oude schuur is eerst een bouwhistorisch onderzoek verricht om te kijken wat er met de sloop verloren zou gaan. Ook is gekeken of de Moerse schuur niet behouden zou kunnen worden. Daarbij werd gedacht aan herbouw op een andere locatie. Maar dat bleek een (te) kostbare operatie.

De schuur krijgt mogelijk nu toch nog een tweede kans. Er zijn voorzichtige plannen om het skelet van de schuur weer op te bouwen bij de Hooydonkse Watermolen in Nederwetten (gemeente Nuenen) of het hout te gebruiken voor de restauratie van deze molen. Deze plannen bevinden zich nog in een pril stadium