Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 18, 2008

'Tonpraoten is geen moppen tappen'

KAATSHEUVEL - De deelname van inwoners van Kaatsheuvel aan het lokale tonpraoten zit in een dip.

Enkele jaren geleden stonden nog zes lokale tonpraoters in de ton, dit jaar waren het mensen van buiten het dorp die de sauwelavonden vol maakten.

Dat was de Kaatsheuvelse tonpraoter Thoe Weijters een doorn in het oog. Samen met de Loonse Peter Ritsema heeft hij een kliniek voor beginnende tonpraoters opgericht. De motivatie van Weijters is duidelijk: "Het is elk jaar hetzelfde liedje. Na het tonpraoten meldden zich elk jaar een stuk of zes mensen aan die het volgend jaar mee willen doen aan het tonpraoten. Maar als je ze dan belt, dan blijkt de toezegging zogenaamd een geintje te zijn geweest." Dat laatste was voor hem de aanleiding om een kliniek te starten. "Let wel: Ik wil ze wel begeleiden, tips geven en ze behoeden voor een afgang, maar ik ga geen ton schrijven voor een ander." Ritsema is wel bereid om voor nieuwkomers een buut te schrijven.

Na de bouwvakvakantie is met vier leerlingen gestart. Ze kregen de opdracht mee om een typetje te verzinnen. Woensdagavond kwamen de leerlingen voor een tweede sessie bij elkaar.

De les begint eigenlijk al tijdens de koffie aan de bar in De Werft. "Let wel, tonpraoten is geen kwestie van moppen tappen. Een mop mag er best tussen, mits hij functioneel is. Maar je weet nooit of iets bij het publiek aanslaat", stelt Weijters. Na de koffie wordt de les voortgezet in een klein zaaltje. Vooral de vrouwen zijn overtuigd van hun kunnen, maar benadrukken dat het nog lang niet zeker is dat ze ook op zullen treden. "Ik weet zeker dat áls ik eenmaal in die ton sta, ik helemaal los ga", stelt Annet van der Mast-Sins. Wilma Brekelmans heeft volop stof, maar weet niet hoe ze het als een lopend verhaal aan elkaar moet schrijven. Ze krijgt allerlei tips van Weijters: "We hebben hier al 115 typetjes gehad, dus het zal niet meevallen om origineel te zijn. Over het Bruisend Dorpshart hoef je weinig te zeggen. Maar als je politiek in je buut hebt, zorg dan wel dat je actueel bent."

De resultaten van de tonpraotkliniek zijn te zien op 13 en 14 februari 2009.