Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 04, 2008

'Je moet niet op angst gaan inspelen'

LOON OP ZAND - Als je de camper op de oprit ziet staan, zou je denken dat Mick Raeven (63) vaak op vakantie gaat.

Maar het tegendeel is waar. Raeven krijgt nu wel wat meer vrije tijd, want na 33 jaar is hij gestopt als huisarts in Loon op Zand. Maar helemaal afscheid van de gezondheidszorg neemt hij niet. Want Raeven gaat zich nu volop inzetten voor onder meer het hospice in Waalwijk en het consultatiebureau in Loon op Zand.

Raeven praat honderduit over de carrière die achter hem ligt. "Ik wilde huisarts worden om het directe contact met de mensen", blikt Raeven terug. "Chirurgen en specialisten richten zich op het lijf en wat daar ziek aan is en maken de mens beter. Een huisarts daarentegen mag ervan uitgaan dat een patiënt gezond is en dat hij alleen maar ontregeld is. Dit blijft altijd uitkijken: je balanceert tussen een gezonde wereld met de kennis van de zieke wereld. Daar ben je een soort gids in."

Raeven heeft de veranderingen in de gezondheidszorg allemaal meegemaakt. "We hebben een tijd gehad dat alles psychologisch uitgelegd moest worden. Daar komt men nu van terug. Tegenwoordig moet er volgens protocollen gewerkt worden. Steeds vaker worden artsen daar op afgerekend." Raeven zegt niet het type huisarts te zijn geweest dat patiënten snel doorstuurde. "Sommigen patiënten zagen dat liever anders. Alleen als ik echt iets wilde uitsluiten of niet zeker wist wat de patiënt mankeerde, stuurde ik die door", legt hij uit. "Maar de mensen willen steeds meer veiligheid die niet te geven is. Ik wil ze niet diskwalificeren, maar wat voor echte veiligheid of zekerheid biedt het ziekenhuis? Gezondheid is iets dat je zelf kunt beïnvloeden. Niet als doel op zich, maar dat heb je nodig om te leven. Het leven is belangrijker dan gezondheid, wat overigens een moeilijk begrip is. Een zware hartpatiënt kan gezond zijn als hij er goed mee omgaat. Je kunt dus gezond zijn, terwijl je iets mankeert."

Volgens de scheidend huisarts is de huidige maatschappij te veel gebaseerd op cijfertjes. "Als je tegenwoordig een cholesterol hebt van 5.4, dan is dat te hoog. Toen ik begon was dat nog normaal. Door de norm te veranderen hebben we ineens heel veel patiënten." Volgens Raeven zie je sommige patiënten heel vaak. "Zij zien de huisarts echt als een vraagbaak of zijn onzeker, bijvoorbeeld door ziektes in de families. Mensen die minder komen, verwachten iets anders van de dokter. Vaak hebben die mensen al twee paracetamol genomen en even afgewacht."

Hij is duidelijk over het recente onderzoek van de GGD, waarin staat dat het sterftecijfer in de gemeente Loon op Zand hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. "Dat is het lastige van cijfertjes en de macht van het geschreven woord. Dat moet in een groter verband bekeken worden. We hebben hier in Loon op Zand eens gehad dat er vijf kankerpatiënten tegelijk in één straat waren. De geruchten dat er iets aan de hand is, moet je de kop indrukken, want je speelt in op angst. Gezondheid wordt al genoeg verkocht op basis van angst."