Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 17, 2008

Boek voert langs oude kerkpaden


Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in ‘t Groen.

KAATSHEUVEL - Na de succesvolle dvd over het religieus erfgoed brengt heemkundekring De Ketsheuvel deze week het eerste boek op de markt.

Het boek gaat over de kerkpaden binnen Kaatsheuvel en beschrijft de religieuze gemeenschappen die in Kaatsheuvel actief waren. Tevens bevat het een wandel- en fietstocht van 15 kilometer langs deze kerkpaden en de plaatsen waar de religieuze gemeenschappen in Kaatsheuvel verbleven. "We hebben het boekje ingebonden in een ringbandje zodat de mensen het tijdens de tocht heel kunnen houden", aldus voorzitter Kees Grootswagers, die met Jan van den Boom en Wim van Ravesteijn het boek schreef.

Volgens de auteurs vormen kerkpaden van oudsher verbindingswegen tussen buurtschappen en de verschillende geloofsgemeenschappen. Kaatsheuvel is nog een aantal van die paden rijk. Of het nu de Berndijkse kerk of het protestante kerkje aan de Zuidhollandsedijk betreft, allemaal kenden ze hun kerkpaden om op een snelle manier de buurtbewoners naar hun kerk te leiden. "We wilden dit stukje cultuurhistorisch erfgoed vastleggen", aldus Grootswagers. Volgens hem weten veel inwoners van Kaatsheuvel nog te vertellen over de jaren die zij op de kakschool (kleuterschool) zaten bij de Zusters Franciscanessen of de belevenissen op de St. Jans- of Bernardusschool bij de Broeders van Liefde. Daarnaast komt de belangrijke bijdrage die de Zusters van Liefde hadden in de oprichting van het Wit-Gele Kruis in Kaatsheuvel in het zestig pagina's tellend boekje uitgebreid aan de orde. Ook bevat het nog nooit gepubliceerde afbeeldingen over de Paters van de Heilige Familie en is het huis te zien waar de Broeders van St. Joannes de Deo verbleven. Deze religieuze gemeenschap, die uit Duitsland afkomstig was, vestigde zich in Kaatsheuvel. Van daaruit legden ze de basis voor de vele ziekenhuizen die in Nederland door de Broeders werden opgericht.

Als het aan de heemkundekring ligt, blijft het niet bij dit boek. Het bestuur onderzoekt of het mogelijk is om twee keer per jaar een eigen blad uit te brengen.

Het boek is vanaf zaterdag voor 9,95 euro te koop bij Primera Van Wezenbeek, Totaal Gemak in de Hoofdpoort en bij Kees Grootswagers (0416- 278971) en Wim van Ravesteijn
(0416-276939).