Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 05, 2009

Eerste graafwerkzaamheden voor Bruisend Dorpshart

Op 9 februari aanstaande zullen de eerste graafwerkzaamheden plaatsvinden voor het Bruisend Dorpshart. Het gaat hier om een archeologisch onderzoek. Dit onderzoek start op 9 februari aanstaande en zal ongeveer een week duren, mits er ontdekkingen gedaan worden die verdere werkzaamheden verlangen.

De gemeente is druk bezig met de voorbereidingen voor het Bruisend Dorpshart. Het is, voordat de daadwerkelijke bouw start, noodzakelijk dat er een archeologisch onderzoek plaats vindt. Vanaf 9 tot en met 12 februari worden er zogenaamde proefsleuven gegraven. Het gaat om een vijftal sleuven variërend van 4 bij 20 meter tot 4 bij 50 meter.

De sleuven worden op de volgende plaatsen gegraven:
- een sleuf van ongeveer 40 meter aan de zuidkant van het plein (de Nieuwe Markt);
- een sleuf van ongeveer 40 meter op het ‘perron’ van het busstation aan de Nieuwe Markt;
- één sleuf van 50 meter op de parkeerplaats achter de gemeentewinkel, aan het Achterom;
- en twee sleuven (haaks op elkaar) op het terrein van de voormalige gemeentewerf.

Vooralsnog zijn hiervoor geen wegafsluitingen nodig. Alleen een deel van de parkeerplaats achter de gemeentewinkel, aan het Achterom zal vanaf woensdag 11 februari afgesloten worden. Pas als blijkt dat de proefsleuven reden geven om verder te graven, zullen de werkzaamheden uitgebreid worden en zullen enkele wegen afgesloten worden. Het zal dan met name gaan om de noordzijde van de Nieuwe Markt en het busstation. Te voet blijven het gemeentehuis, de VVV en de makelaar gewoon bereikbaar.

Tijdelijke bushalte
Voor het gebruik van de bus kunt u vanaf maandag 9 februari gebruik maken van de tijdelijke bushalte aan de Gasthuisstraat. De zuidzijde van de Nieuwe Markt, de Marktstraat, de Peperstraat en de Gasthuisstraat ondervinden geen last van de werkzaamheden en blijven gewoon toegankelijk.

Trekvaart
Het hoofddoel van dit archeologisch onderzoek, bij de noordwand van de nieuwe markt, is het bepalen van de juiste loop van de Trekvaart die daar in het verleden gelopen heeft. Als er voorwerpen gevonden worden, zullen deze worden bewaard.
Mochten er funderingen of oeverbeschoeiingen gevonden worden, dan zal in overleg met de stadsarcheoloog bekeken worden wat daarmee moet gebeuren. Mogelijk worden deze exact in beeld gebracht, maar wel “ in situ” zo gelaten. Wat wil zeggen dat er weer zand overheen gaat, waardoor de gevonden zaken niet voor toekomstige generaties verloren zullen gaan.