Speels, positief en bot als het nodig is
KAATSHEUVEL - De Koninklijk Erkende Harmonie Kaatsheuvel, die dit jaar veertig jaar bestaat, wordt binnen de muziekwereld steeds serieuzer genomen.
Niet alleen vanwege het prestigieuze tweejaarlijkse muziekfeest Night of Harmony, ook het orkest heeft heel wat vooruitgang gemaakt. De sleutel tot dat succes: dirigent Peter-Paul van Esch.
"Hij is voor onze harmonie van enorme betekenis", meent vice-voorzitter Maurice van Overbeek. "Heel veel muzikale kwaliteiten en ook een echte leraar, die zijn ideeën goed kan overbrengen. Hij weet je zó te prikkelen dat je behoefte hebt om goed te presteren. Daardoor haal je het maximale uit jezelf." Dirigenten en hun sociale kwaliteiten, ze staan soms haaks op elkaar. Bij de in Loon op Zand opgegroeide Van Esch is dat niet het geval, vindt Van Overbeek, die altsaxofoon speelt. "Hij is positief ingesteld, werkt op een speelse manier. Maar als het nodig is, kan hij ook bot zijn. Zegt 'ie dat je bij een bepaald deel van een symfonie niet mee mag spelen. Omdat je naar zijn gevoel te weinig hebt geoefend. Muzikanten pikken dat niet van zichzelf, die gaan aan de slag. Willen laten zien dat ze er wel degelijk bijhoren." Zijn manier van werken heeft de Harmonie Kaatsheuvel geen windeieren gelegd, want er werd twee keer gepromoveerd.
Sinds 1998 is Van Esch, die met de es-klarinet op elfjarige leeftijd bij de jeugdharmonie Sophia's Vereeniging begon, aan de Harmonie Kaatsheuvel verbonden. Ook bij Sint Gregorius in Haaren staat hij al meer dan dertien jaar op de bok. Van Esch: "Zowel in Kaatsheuvel als in Haaren kwam ik op een moment dat het niet goed ging. Er moest iets veranderen. Ik kon beide harmonieën dus van de grond af opbouwen. Dat vond ik een uitdaging."
Van Esch (51) wil zowel 'Kaatsheuvel' als 'Haaren' opstuwen in de vaart der volkeren. "Maar niet ten koste van alles. Je moet dan ook realistisch zijn in je ambities. Ik probeer een fijne sfeer te creëren, dan gedijen muzikanten toch het beste. Het zijn allemaal amateurs, zo'n repetitie moet ook plezierig zijn. Inspanning en ontspanning moeten hand in hand gaan." Na een langdurig verblijf op de havo, dat uiteindelijk toch uitmondde in een diploma, besloot Van Esch om leraar aardrijkskunde te worden. Na een paar jaar kreeg hij in de gaten dat dat niet zijn roeping was. "Toch heb ik er veel aan gehad. Een stukje pedagogiek om de muzikanten op een leuke manier te sturen. Als dirigent voel ik me nog steeds een beetje onderwijzer."
De harmonie in Kaatsheuvel speelt in de tweede divisie, Haaren in de eerste divisie. "Haaren is een topclub in wording. Dat wordt door veel mensen niet gezien. Die associëren ons nog altijd met hoempapa-muziek. Ze zullen ons niet op straat tegenkomen. We spelen dan ook geen deuntjes, maar symfonieën. Die horen in een heel andere setting thuis."
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Kees Klijn
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home