Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 29, 2009

Smarius zocht God vooral onder mensen


Emeritus pastoor Herman Smarius is gisteren op 85-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn woning in Kaatsheuvel. Eergisteren zagen parochianen hem nog fietsen en vandaag zou hij zich melden in een Eindhovens ziekenhuis voor deelname aan een landelijk onderzoek naar de gezondheidstoestand bij hoogbejaarde vitalen. De priester Herman Smarius (gewijd op 11 april 1948) behoorde tot de congregatie van de Missionarissen van Het Heilig Hart (MSC). Toen hij in 1999 na een pastoraat van 25 jaar afscheid nam als pastor van de (huidige) Parochie Kaatsheuvel, zagen zijn parochianen hem node vertrekken; hun priester die God vooral zocht onder de mensen, die ieder jubileum aangreep - of het zijn 40-jarig priesterfeest was of het 100-jarig bestaan van de Parochie Sint Jan - om vrijwilligers voor Gods werk te rekruteren. De basis van de huidige vrijwilligers bestaat nog voor een belangrijk deel uit de parochianen die hij met de actie 'Jou moet ik hebben!' enthousiasmeerde.

Volgens Smarius 'was de pastoor de kerk, nu zijn de mensen de kerk'. Bij zijn afscheid zei hij nog dat hij het meeste geleerd had van de manier waarop je met mensen omgaat. Dat is een prachtige leerschool geweest voor hem.

Hij woonde de afgelopen tien jaar in een bescheiden Kaatsheuvels rijtjeshuis; zijn andere thuisfront, zijn geestelijk huis dat hij vaak bezocht en waar hij steeds weer inspiratie opdeed, was dat van de regionale MSC-groep Binnenstad Tilburg.

Pastoor Smarius verkeerde graag tussen sportende jonge mensen, de voetballende jeugd genoot zijn voorkeur. De voorbije dagen begeleidde hij nog een stervende (voetbal)vriend.

Herman Smarius kon slecht leven met de gedachte dat er tijden zouden aanbreken waarop zijn lichaam en/of geest het zouden laten afweten. God was hem genadig.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Albert Megens