Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 10, 2009

Uitnodiging scootmobielcursus op zaterdag 16 mei a.s.

Op initiatief van Stichting Gehandicaptenplatform KLM en Veilig Verkeer Nederland afdeling Loon op Zand wordt er wederom een scootmobielcursus georganiseerd.

Waarom een scootmobielcursus?
Steeds meer mensen met een lichamelijke handicap ontvangen vanuit wettelijke mogelijkheden een scootmobiel in welke vorm dan ook. De groep van scootmobielers is de laatste jaren sterk toegenomen. Bij het in ontvangst nemen van de scootmobiel wordt meestal alleen geïnstrueerd hoe de stoel bediend moet worden en eventueel hoe je ermee kunt manoeuvreren. Meer wordt er vaak niet aan instructie gegeven. Uit ervaring weten wij dat veel ouderen uit angst voor ongelukken de scootmobiel in de berging hebben staan. Dat willen wij voorkomen door gebruikers van een scootmobiel in de gelegenheid te stellen aan deze cursus deel te nemen, zodat ze zich veiliger voelen in het verkeer.

Maar ook de ervaren scootmobielgebruiker kan onvoldoende vaardigheid hebben, om goed en op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Denk hierbij aan de verkeersregels en voorschriften, die gelden in het steeds drukker wordende verkeer. Daarom wordt door een vrijwilliger van VVN middels vertoning van beelden aandacht geschonken aan verkeersdeelnemers en hun verkeersgedrag in bepaalde situaties en mogelijke verbeteringen hiervan. Uiteraard is het daarna mogelijk vragen te stellen of in discussie te gaan.
Tevens wordt door een medewerker van Welzorg uitleg gegeven over het technisch gebruik van de scootmobiel, (zoals: hoe moet ik handelen, wanneer ik onderweg een lekke band krijg). Ook een ogentest is wederom in het programma opgenomen; een goed gezichtsvermogen is immers onontbeerlijk in het verkeer. Hierbij wordt het gezichtsvermogen gecontroleerd en bij brildragende deelnemers vindt tevens een brilcontrole plaats.

De cursus wordt gehouden op 16 mei a.s. in de Rode Loper in Kaatsheuvel vanaf 9.30 uur en duurt tot ca. 16.00 uur met tussen de middag een eenvoudige lunch.

De cursus omvat ook het afleggen van een tevoren vastgesteld parcours, waarin enkele ‘hindernissen’ zijn opgenomen, die in het verkeer ook regelmatig voorkomen, zoals o.a. een rotonde of een schuin aflopende stoep. Het doel van deze rit is, het zich eigen maken van het besturen van het voertuig in het huidige verkeer met nieuwe verkeersregels en eventuele obstakels. Zien en gezien worden is hierbij een belangrijk punt.

Degenen die zich hiervoor kunnen inschrijven zijn scootmobiel-, booster- of elektrische rolstoel-gebruikers woonachtig in de gemeente Loon op Zand. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Er wordt vanuit gegaan dat de deelnemers in het bezit zijn van de verplichte W.A.-verzekering.

De eigen bijdrage is, dank zij ondersteuning en tegemoetkoming in de kosten door de gemeente, beperkt tot €. 5.00 per persoon. Deze dient te worden voldaan bij de persoonlijke aanmelding bij de heer M. de Wit, Cambreur 16 te Kaatsheuvel. Mocht nadere informatie gewenst zijn, dan kan er telefonisch contact opgenomen worden met de heer De Wit, telef. nr.: 0416 – 28 05 84.

Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst en..…vol is vol!!!!!