Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, april 09, 2009

De Moer schreeuwt om woningen

DE MOER - In De Moer moet nu écht snel gestart worden met woningbouw. De leefbaarheid van het kleine dorp valt of staat met nieuwe huizen.

Dit stellen de inwoners van De Moer in het nieuwe Dorps Ontwikkelings Plan (DOP). Deze nota bevat een wensbeeld hoe De Moer er in 2020 uit moet zien. Aan het plan is twee jaar gewerkt. Het stuk is dinsdagavond in partycentrum 't Maoske gepresenteerd en aangeboden aan wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen).

De inwoners van De Moer pleiten duidelijk voor meer woningen in hun dorp. De bouw van drie woningen in 2008 aan de Hooivork is lang niet voldoende.

Volgens de mensen uit De Moer heeft de gemeente veel te lang gewacht met het vervolg. Daarom dient snel een inhaalslag gemaakt te worden. "Ik wil benadrukken dat we al zo lang over woningbouw praten, en dat er nú mogelijkheden moeten komen voor starters en senioren", stelde Jos van den Hoven uit De Moer bij de bijeenkomst in 't Maoske.

Voor toekomstige woningbouw komen volgens de inwoners vier locaties in aanmerking: het sportcomplex van voetbalclub Blauw- Wit'81, de Hooivork en de oostelijke en westelijke oksel van de Middelstraat en Pastoor Kampstraat.

Het huidige clubhuis van Blauw- Wit'81 is 'functioneel en ruimtelijk' verouderd. Bovendien zijn er te weinig parkeerplaatsen voor de bezoekers.

Toch zijn de meeste inwoners voor behoud van de voetbalvelden, en kiezen voor woningbouw aan de Hooivork. Ze zien liever een nieuw clubhuis voor Blauw- Wit aan de Zijstraat.

De huidige kantine kan dan samen met 't Moeruiltje, dat te klein is voor het bestaande verenigingsleven, omgebouwd worden tot een nieuw multifunctioneel dorpshuis. Hierin zouden mogelijk ook zorgaanbieders gehuisvest kunnen worden, naar voorbeeld van het Thesaurusproject bij Pannenhoef in Kaatsheuvel.

Volgens de inwoners moet er in de toekomst plaats zijn voor kleinschalige bedrijvigheid in De Moer. Ze willen geen grote industrie in hun dorp. Enkele grote bedrijven (Hazenberg en Klijn) veroorzaken volgens de inwoners overlast door het vele transport door de kern van het dorp. Ze gunnen de ondernemers hun bedrijf, maar het is wenselijk deze bedrijven te verplaatsen naar 'duurzame plekken' buiten het dorp. Zo komen ook weer geschikte woningbouwlocaties vrij.

In totaal bevat de nota 42 actiepunten. Komende maand staat het ontwikkelingsplan op de politieke agenda. "Het is geen dichtgetimmerd plan", aldus wethouder Aussems. "Er zijn veel ideeën; in die zin is het een belangrijk startdocument. Nu zijn het college en raad aan zet. We zullen snel weten hoeveel woningen er gebouwd gaan worden."

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen