Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 10, 2009

Vraag om steun na sterfte neemt sterk toe

KAATSHEUVEL - De regionale rouwbegeleidingsgroep Omzien naar Elkaar krijgt steun van de gemeente Loon op Zand.

Steeds meer nabestaanden vragen om steun na sterfte. Omzien naar Elkaar wil daarom het aantal medewerkers uitbreiden. De onlangs opgerichte stichting, met als thuisbasis wijkpunt Pannehoef in Kaatsheuvel, gaat daarvoor fondsen werven. "Een gedegen opleiding kost al snel duizenden euro's", aldus secretaris Ad van Riel. Nu begeleidt de groep zo'n zeventig mensen die een dierbare verloren hebben. Ze komen uit Kaatsheuvel, Loon op Zand en Sprang-Capelle.

Omzien naar Elkaar krijgt een eenmalige subsidie van 372 euro van de gemeente. Het bedrag is nodig om de notariskosten voor de onlangs opgerichte stichting te kunnen bekostigen. "Als we ergens om geld vragen, lopen we elke keer tegen het probleem aan dat we geen rechtsvorm hebben. Door de oprichting van de stichting kunnen we nu fondsen gaan werven", zegt secretaris Van Riel.

De begeleiding van nabestaanden bestaat voornamelijk uit het organiseren van gespreksbijeenkomsten en inloopmiddagen. Wie dat wil, wordt thuis bezocht of krijgt om de twee maanden een brief thuis met tips over hoe om te gaan met het verdriet. De vrijwilligers zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek. "Maar denk niet dat als er iemand overleden is, wij meteen op de stoep staan. We nemen pas na drie maanden contact op met de nabestaanden", zegt voorzitter Willemien van Bragt.

Een rouwbegeleidingstraject duurt dan vervolgens twee jaar. Volgens Van Bragt neemt het aantal deelnemers alleen maar toe. "Dat komt deels door de ontkerkelijking en omdat de mensen tegenwoordig gemakkelijker over hun emoties durven te praten." Er wordt nu gezocht naar extra vrijwilligers, die het werk aankunnen.

Volgens Van Bragt is het zwaar, maar dankbaar werk. "Er komen mensen bij ons binnen waarvan je denkt dat ze er nooit bovenop komen. Als het dan langzaam weer beter gaat, doet je dat goed."

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen