Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, mei 25, 2009

Kermisoorlog nog niet voorbij

KAATSHEUVEL – Alle ophef rond de kermis in Loon op Zand krijgt nog een staartje. De exploitanten leggen hun onvrede neer bij de kermisbond. Volgens hen is sprake geweest van ‘oneerlijke concurrentie’ van de kermis die dezelfde dagen in Kaatsheuvel werd gehouden. „Eind deze week is overleg hierover met de kermisbond”, aldus Jan Henskens, woordvoerder namens de kermislieden in Loon op Zand. „De hele gang van zaken heeft ons geld gekost. We kijken of vervolgstappen mogelijk zijn om de schade op één of andere manier vergoed te zien.”
Rond Hemelvaart is het altijd kermis in Loon op Zand. Dit keer was er ook kermis in Kaatsheuvel, als onderdeel van het Pleinfestival. De exploitanten in Loon op Zand waren al niet gelukkig met het samenvallen van deze twee evenementen, maar hun kritiek richt zich met name op de omvang van de kermis in Kaatsheuvel. Die zou veel groter zijn dan de maximaal toegestane twaalf attracties, aldus Henskens. Hij vindt dat de gemeente een aantal attracties in Kaatsheuvel had moeten sluiten. Maar volgens de organisator van de Kaatsheuvelse kermis is alles volgens de regels gegaan.
De kermis in Loon op Zand heeft afgelopen weekeind in ieder geval heel teleurstellend gedraaid, stelt Henskens. „We zijn ook een paar uur eerder gestopt.” Overigens heeft niet alleen de concurrentie in Kaatsheuvel de kermis parten gespeeld, maar ook het mooie weer, aldus Henskens.

Stichting Pleinfestival is geschrokken van de kritiek van de kermisexploitanten in Loon op Zand. Voorzitter Maurice van Boxtel wijst erop dat de vergunning voor het Pleinfestival van 2009 al in september 2007 is ingediend. Daarbij geldt vanuit het verleden dat als de organisatie niets hoort de gemeente akkoord is. Dit jaar echter niet. Pas net voor de opening van het festival kwam de vergunning rond. Het bestuur benadrukt dat wel degelijk gekeken is naar de vele evenementen en feestdagen in de meimaand, zoals het Moers Pinksterweekend, Meimarkt in Tilburg, moederdag, communie en het Hemelvaartweekend. „Op een gegeven moment moet je kiezen.”
Van Boxtel bestrijdt dat de kermis in Kaatsheuvel te groot was.„Het waren 13 attracties en een eetstraat. Die eetkramen zijn door de Loonse kermislieden ten onrechte meegeteld als attracties.” Volgens burgemeester Wim Luijendijk ligt de zaak echter wel wat gecompliceerder. „Een oliebollenkraam hoort volgens de kermisbond tot de attracties, een viskraam niet.” Luijendijk hoopt dergelijke discussies over evenementen in de toekomst te voorkomen

Bron: Brabants Dagblad: door Michel Koster en Jan in ‘t Groen