Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juni 03, 2009

"Loon op Zand in zwaar weer"

LOON OP ZAND – De gemeente Loon op Zand wacht zware keuzes om het hoofd financieel boven water te houden. Volgens burgemeester en wethouders is een verhoging van ozb-belasting (ozb) ontonkoombaar.

Maar er zijn ook forse bezuinigingen nodig: het college zoekt die vooral in de eigen organisatie.

Loon op Zand verkeert in financieel zwaar weer, blijkt uit de kadernota 2010. Zo voelt de gemeente de gevolgen van de kredietcrisis, en de bijdrage van het rijk dreigt minder te worden.

Vorig jaar was de boodschap van de politiek helder: in 2009 moet een aantal grote projecten echt van de grond komen, zoals bijvoorbeeld het Bruisend Dorpshart, Kasteelweide, accommodatiebeleid en divers bouwplannen. Volgens het college staan deze plannen nu op de rails.

Maar geld voor echt nieuw beleid is er niet, en de druk op de organisatie is groot. Burgemeester en wethouders sluiten niet uit dat de ambities in de toekomst bijgesteld moeten worden. „Ik ben zeker niet pessimistisch over de toekomst van Loon op Zand”, stelt wethouder Hans Waijers (CDA, financiën). „Maar we moeten wel alle zeilen bijzetten.” Volgend jaar wil het college onder meer extra geld uittrekken voor het Bruisend Dorpshart, accommodatiebeleid, schuldhulpverlening, externe veiligheid, WMO en regionale brandweer.

Al die investeringen leiden tot een tekort van 674.000 euro op de begroting, dat weggewerkt moet worden.

Een verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) lijkt onontkoombaar. Daarbij denkt het college voorlopig aan een stijging van zeven procent. „Het kost de meeste inwoners dan 1,5 tot 2 euro extra per maand”, stelt Waijers. „Verhogen van de ozb ligt giga-gevoelig, ook bij de politiek, maar het gaat hier om een bescheiden bedrag. De burgers krijgen daar echt iets voor terug.

Dat geld wordt gestoken in zichtbare verbeteringen, zoals dienstverlening en de woonomgeving.” De belastingverhoging moet ruim twee ton opleveren. De gemeente gaat ook de eigen organisatie goed doorlichten. Daarbij wordt onder meer goed gekeken naar vacatures, het wel of niet uitbesteden van werk aan externen en eventuele samenwerking met andere gemeenten. Dat moet tonnen besparing opleveren. Volgens het college is het wel een lastige opdracht, en wordt een forse wissel getrokken op eigen organisatie. De gemeenteraad neemt 2 juli een besluit over de Kadernota.

17 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Dit is wat ik bedoel , de burger moet betalen voor de troep die ze er in het gemeentehuis van maken. Volgend jaar zal dat nog meer zijn want het prestigeobject "Bruisend Dorpshart "moet er komen er zijn zoveel andere wegen die men kan bewandelen maar ze kiezen de duurste optie. Ook over het accommodatiebeleid zijn ze al jaren aan het bakkeleien maar ook daar komt niets van terecht. Neem nu eens een beslissing die geld opbrengt in plaats van kost.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Dit slaat dus nergens op .
De burger moet gewoon betalen voor de plannen van de gemeente die niet haalbaar zijn.
aak het dorpsplein in Kaatsheuvel gewoon kleiner,waarom zo groot
Taptoe kaatsheuvel kan wel op de Kasteelweide in Loon op Zand.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Is dit niet belachelijk voor woorden dat de burger hier voor moet betalen,ze maken alles maar duurder en duurder en jah wat hebben we der aan niks,ik ga me eigen maar naar leefbaarheid voor gehandicapten houden ze daar ook rekening mee we hebben al zoveel opstakels gehad ook over de winkels gesproken wat wordt er aan gedaan niks.ze planten maar vol dat de mens met de rolstoel of scootmobiel nie eens binnen kunnen,nee bouwen en bouwen is belangrijker blijkbaar wil ook nie discrimineren,maar er wordt hier nog heel wat mensen binnen gehaaldt in de gemeente,die hier nie eens oorzaken,je bent voortaan bang om over straat te gaan want meestal is het iets met hun,tussen ons volk zit ook wat tussen maar goed,alles op 1 stokje ga is minder bouwen en ga het niet bij de burger neer leggen,want de lonen blijven ook het zelfde en hoeveel armoede is het hier al dat ze naar de voedselbank en zo moeten en dan willen jullie ook nog geld aftrommelen vd burger ga is een beetje logisch nadenken

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Interpunctie! Pffff.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

ja,ja,mede dorpsbewoners ze moeten en zullen die kapitaal kostende ondergrondse parkeergarage,waar niemand op zit te wachten er toch effe doorheen drukken,zie hier het resultaat,zet de knip maar open,volgend jaar volgen de klikobakken krijg je daar ook acceptgiro"s van in de bus,let op mijn woorden!Ze denken dat de burgers sinterklaas zijn.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ja inwoners van loon op zand. Waijers voor president met het bruisend dorpshart. mag iets kosten maar dan heb je als inwoner ook iets, bijvoorbeeld verhoging ozb ;-)

John

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ja en dan nog niet te vergeten al die andere mooie projecten van Waijers.
Waijers ga toch eens iets nuttigs doen. Ga als figurant in het sprookjesbos zitten.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

duo bakken betalen hahaha,belachelijk voor woorden
als dat gaat gebeuren geloof me maar ik betaal niks en ik ga alles dumpen,kom op zeg betalen we al nie genoeg,en ja wij vragen nie om die bakken.Groen komen ze elke week halen,dat heb ik nog niet eens veel gewoon afval wel dat dat maar iedere week gewoon opgehaalt wordt.Ze beloven alles maar komen niks naar zou van 2 mei nal zijn iedere week de afval nou mooi nie,mijne puilt elke week uit en stinken duw voortaan bij iedereen wat in de container,gek he als we dat zo doen dumpen mensennnnn,meer kan ik nie zeggen.Naar de stort brengern een aanhanger vol puin 6 euro een aanhanger met 3 kleine dingen der in 6 euro
ga toch weg waar moet dit naar toe,

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Fijn hé B en W en gemeenteraad zo'n melkkoe als de OZB.Maar om het kort te zeggen zijn jullie een stelletje grote sukkels! Eerst er een financieel zooitje van maken en dan bij de burgers aankloppen.

H.W.B uit Kaatsheuvel

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

hoe groot waren de extra kosten voor de kliko's ook alweer?
2 ton dacht ik. Nou ja zoiets dus We kijken niet op een paar duizend euro's meer of minder De burgers betalen het toch wel. Logisch nadenken zou al heel veel geld kunnen besparen maarja ........ ze moeten eens gaan kijken in het bedrijfsleven Naar mensen met een eigen zaak Kunnen ze nog veel leren de heren van de gemeente

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Enkele tips om geld te besparen

Kleiner dorsplein
Geen parkeer garache
werft en de gildenbond in een complex
.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Ik hoor de naam van Broeders van gemeengtebelangen weinig.Hij houdt zeker zijn mond om zodoende volgend jaar met de verkiezingen weer een rol te gaan spelen.Maar dat zal niet meevallen gezien alles wat er momenteel zich afspeelt binnen gemeentebelangen.Hé gemeentebelngen werk jullie site eens bij,dan kunnen de burgers zien waar jullie wel of niet voor staan.

03 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Om het bruisend dorpshart te realiseren is deze optie volgens mij veel te duur en niet werkbaar, hoe langer er gewacht word, hoe meer geld in het voortraject wordt gestoken, hoe duurder de woningen, winkels, de nieuwe Werft en het te verbouwen gemeentehuis word. ben niet blind kijk ook eens naar andere optie's zoals een centrale sportaccommodatie met daarbij een ontmoetingscentrum gelegen tussen kaatsheuvel en Loon op Zand en maak van het marktplein een leuk horecaplein met kleinschalige horeca een verplaatsbaar podium in het midden en veel terrasjes waarvan een aantal overdekt en verwarmd i.v.m. de haalbaarheid voor de exploitanten

04 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Jan waar is je collumn gebleven?

04 juni, 2009  
Blogger cilomax said...

ik lees net dat de riolering van de sweenstraat 1,4 miljoen goedkoper uit gaat vallen
dus 1.400.000 minus 674.000 is 726.000 over, krijgen we nu aankomend jaar een lagere ozb??

04 juni, 2009  
Blogger roofvogel said...

Nee Cilomax, Want Wethouder(weet hij wel wat dat inhoud??) Broeders wil ook nog iets voor zijn eigen achterklep!!!!

04 juni, 2009  
Anonymous Anoniem said...

hahaha wat een gezeik allemaal de werft hoelang bestaat dat nu dat het gebouwdt is gaan ze het weer afbreken waar moet dat toch naar toe wat komt daar weer woningen zeker,want daar komt het geld wel weer aan terug
de parkeergarage waarom is heel het zicht weg vd nieuwe markt.
en zwembad is al naar heel veel mensen gevragen,die hebben ze hier nie meer,jammer eerlijk gezegt.
cafe's hoef je nie te maken hier want daar gebeuren elke keer vervelende dingen.dus laat die parkeergarage achterwegen en ga er wat nuttigs met dat geld doen ,maar weer nie alles volbouwen met woningen enz

04 juni, 2009  

Een reactie posten

<< Home