Waalwijk gaat strijd aan met Hoofdpoort Kaatsheuvel
WAALWIJK - Steeds minder mensen gaan winkelen in Waalwijk en er moet iets gebeuren om het tij te keren.
Daarover waren alle deelnemers aan het Brabants Dagblad Bibliotheek Debat over 'Wonen, werken en winkelen' het gisteravond snel eens. Uit onderzoeken blijkt dat 'funshoppers' Waalwijk steeds minder vaak weet te vinden. "Deze mensen wijken uit naar het moderne Kaatsheuvelse winkelcentrum Hoofdpoort, naar Den Bosch en ook naar Drunen. Daar is alles gerenoveerd en lopen ze tien jaar voor op ons", meent ondernemer Marcel Veraa, een van de deelnemers aan het debat. Marcel Veraa, wethouder Riné van Dongen en centrumbewoner en advocaat Maarten Meuwese waren gisteravond de hoofdgasten tijdens het debat in de bieb van Waalwijk. De teruglopende belangstelling voor het centrum van Waalwijk kent meerdere oorzaken en is een complex verhaal, zo bleek gisteravond. Slechte bereikbaarheid van het centrum, hoge parkeertarieven en de doodse sfeer van het winkelgebied werden als belangrijkste knelpunten genoemd.
Er is veel hoop gevestigd op de metamorfose van winkelcentrum De Els. Een woordvoerder van ING Real Estate vertelde gisteravond dat de bouwwerkzaamheden in 2010 na de zomervakantie zullen beginnen. Het zal volgens hem vier jaar duren voordat het renovatie- en nieuwbouwproject klaar is. "Het opknappen van De Els is essentieel voor het centrum", aldus wethouder Van Dongen. "Consumenten zijn kritisch en verwachten kwaliteit. De vraag is alleen of het opknappen van De Els genoeg is. Er moet ook wat aan de algehele sfeer veranderen."
Daar sloot een centrumbewoner zich meteen bij aan. "Wij gaan regelmatig naar Den Bosch en daar is op zaterdag altijd wat te doen. Er is vaak muziek en het is er gezellig. Verder speelt cultuur daar een rol. Daar zou Waalwijk ook meer aan moeten doen."
Maarten Meuwese vroeg zich af wat de visie van de gemeente en de ondernemers is als het gaat om de toekomst van het centrum. "Ik hoor hier veel over parkeren en over de sfeer. Maar het begint natuurlijk allemaal met een plan voor de toekomst."
Volgens Van Dongen is die visie er wel degelijk. "Er is al veel gebeurd en er gaat nog veel gebeuren." Als het aan directeur Ad Gruijters van Casade Woondiensten ligt, komt er nog een impuls voor het centrum bij. "Wonen in het centrum is populair. Senioren moeten acht à tien jaar wachten op een woning in het centrum. We moeten niet alleen de winkels opknappen, maar ook meer woningen bouwen".brabantsdagblad.nl/debat
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home