Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 16, 2009

't Moaske is te boek gesteld


DE MOER November vorig jaar. Piet van Gorkom wordt door Jos de Bie, eigenaar van ‘t Maoske, gevraagd of hij de historie van het partycentrum wil boekstaven. Piet zei ja, maar wist dat hij aan een enorme klus begon. Want binnen een jaar een tijdspanne van 125 jaar vastleggen op papier is geen sinecure. Hij hoefde het niet alleen te doen, zijn vrouw en zus hielpen mee. En ze hadden al enig materiaal. „Toen het Moers Belang vijftig jaar bestond, hebben we daar ook een boek over geschreven. Daarin stond ook veel over ‘t Maoske. Daar kun je namelijk niet omheen, het is de huiskamer van De Moer.”
Het boek, dat precies honderd pagina’s omvat, bestaat uit vijf hoofdstukken. En dat is geen toeval, zegt Piet. „Het café is al die jaren in de handen van één familie geweest, vijf generaties lang. De hoofdstukken zijn dus aan de eigenaars opgehangen.”
Piet van Gorkum nam de verhalen van drie generaties voor zijn rekening, zijn dochter en vrouw de andere twee. Het drietal is veel op pad geweest. Archieven werden bezocht, de heemkundekring Loon op Zand met een bezoek vereerd. „Maar we hebben ook heel veel mensen geïnterviewd die bij ‘t Maoske hebben gewerkt. Een deel van die verhalen hebben een smeuïg karakter. Deze zogenaamde roddels lopen als een rode draad door het boek heen. Even onder ons … geeft een prachtig inkijkje op het leven in zo’n dorpscafé. Het zijn van die verhalen die iedereen weet, maar niemand doorvertelt. Daarom hebben we er ook geen namen bij vermeld. ” Het boek staat vol anekdotes en bijzondere vehalen. „Nog vrij recent werd de brandalarmering volledig herzien en in orde gemaakt. De elektriciëns waren in het café op de zolder aan het werk, maar het café was wel open. Een aantal Spaanse zakenlieden kwam op de bewuste dag met hun relaties uit Nederland een hapje eten. (…) Een van de hulpjes moest op zolder een aantal schalen gaan halen. Nietsvermoedend stapte de jongeman over de zolder, maar lette niet op het gat in de vloer dat de elektriciëns hadden achtergelaten. Pats boem! Eén been door het gat, nog een stuk been, een hoop rommel, stof en witkalk en daar hing een goedwillende jongeman boven de tafel van het etende gezelschap. De Spaanse gasten waren helemaal ontdaan, want zij waren er in het begin heilig van overtuigd dat het ging om een aanslag van de ETA. (…)” Het boek is een collectorsitem en is niet te koop.
Komende zaterdag komt met een receptie een einde aan de viering van het 125-jarig bestaan van ‘t Maoske. „We verwachten zeker 1300 mensen”, aldus Bas van Abeelen, die samen met Erik de Bie Jos de Bie opvolgt. „De bezoekers zullen zeker verhalen van vroeger ophalen.”