Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, januari 13, 2010

Warm bad voor Loons tonpaoters



Regina van Kempen als 'Wietske op de waai"

LOON OP ZAND De kaarten voor de jubileumuitvoering van het Loonse tonpraoten op 5 en 6 februari in de Wetering vliegen de deur uit. Bij de start van de verkoop stonden de mensen maandagavond in de rij voor een toegangskaartje. „Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt. Het is nog niet uitverkocht, maar het scheelt niet veel”, vertelt Corry de Ronde van het sociaal-cultureel centrum.
De 25e uitvoering van het Loonse tonpraoten belooft dan ook iets bijzonders te worden. „We hebben zitten brainstormen hoe we van ons zilveren jubileum iets aparts konden maken. Iemand kwam toen op het idee om alle Loonse tonproaters die ooit in de Loonse ton hebben gestaan op te laten treden”, vertelt bestuurslid Regina van Kempen (44). Het bleek een gouden greep want iedereen was meteen enthousiast. Uit telling bleek dat er precies vijfentwintig verschillende tonpraoters waren. „Maar sommige mensen durfden het om gezondheidsreden of leeftijd niet meer aan om mee te doen.”
Uiteindelijk bleven vijftien sauwelaars over, die elk tien minuten van hun oorspronkelijke buut brengen. „Normaal telt een buut 1.800 woorden, nu beperken de Tonpraoters zich tot 500 woorden. Als je de hoogtepunten van je buut brengt, is dat voldoende om een zaal plat te krijgen”,aldus Van Kempen, zelf een begenadigd tonpraoter, en ook te bewonderen: „Ik heb getwijfeld tussen Witsnitje en Wietske op de Waai’. De keuze is gevallen op de laatste”.
De tonpraoters hebben hun eerder gebrachte buut aangepast aan de actualiteit. Zo zal de ‘De Kasteelwaai van Waijers’ zeker niet ontbreken. Veel wordt verwacht van het optreden van Ceciel van Hoof, die als het typetje van zwangere vrouw de ton in stapt. „Ik hoop dat ze erbij kan zijn, want ze is écht hoogzwanger”.
Ook het optreden van Cees Pepping is een verrassing. „Hij heeft 25 jaar geleden voor de eerste keer meegedaan en is er toen meteen mee gestopt”.
Tijdens de twee maraTON-avonden zal het publiek ook kennis maken met het nieuwe ‘Loonse Liedje’, dat door ‘Black Wooow’ is gecomponeerd en door het publiek uit volle borst meegezongen moet worden.


MaraTonpraoten:
5 en 6 februari in de Wetering: Aanvang 19.30 Kaarten kosten 8,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de Wetering. Deelnemers: Jan van Beers, Jolanda Coomans, Jan Kin, Jan van Hoof, Koos Haeck, Jacqueline van der Aa, Peter Ritsmema, Ceciel van Hoof, Mari Brekelmans,Letty Haen, Jos Bernaards, Cees Pepping, Mieke van de Velden, Peter Snoeren, en Regina van Kempen. Presentatie: Geert van Dongen.