Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, maart 21, 2010

Afgewogen scenario's door informateur Roel van Gurp

Afgelopen vrijdag maakte informateur Roel van Gurp zijn voorkeur bekend. Loon op Zand moet een coalitie krijgen met Gemeentebelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand. De informateur heeft diverse scenario's bekeken. Het is aan U om er zelf wat van te vinden.




scenario 1: de drie grootsten: GB, Pro3, VVD. Voordeel van deze coalitie is dat de stem van de kiezer getalsmatig maximaal wordt gehonoreerd. Samenwerking is mogelijk, maar programmatisch/inhoudelijk en qua toonzetting op het veiligheidsdossier zitten er op punten wel flinke verschillen tussen de VVD enerzijds en GB en Pro3 anderzijds, en gezien met name de nog zeer recent gevoerde discussie over het Bruisend Dorpshart zijn de verhoudingen tussen GB en Pro3 niet zo maar vanzelfsprekend. Voor GB zou dit scenario betekenen dat het de huidige twee coalitiepartners “inruilt”voor twee nieuwe. Dat is niet niks. Daar komt bij dat GB en LLoZ, als grootste partijen in de drie kernen, aan hebben gegeven graag met elkaar door te willen gaan. Dit scenario voldoet daar niet aan.

scenario 2: maximale spreiding van draagvlak: GB, LLoZ, Pro3. Voordeel: in deze coalitie zijn de partijen vertegenwoordigd die met afstand de grootsten waren in de 3 kernen (GB in Kaatsheuvel en De Moer, LLoZ in de kern Loon op Zand), alsmede Pro3, de partij de overall tweede was (en ook tweede in zowel Kaatsheuvel als de kern Loon op Zand). Hiermee is een maximale spreiding van draagvlak over de hele gemeente gewaarborgd. Nadeel van deze coalitie is de ook bij scenario 1 genoemde niet vanzelfsprekende verhouding tussen GB en Pro3.

scenario 3: winnaar neemt plaats in van verliezer: GB, LLoZ, VVD. Voordeel: de stem van de kiezer, die de VVD één zetel meer gaf dan de vorige keer en het CDA één zetel minder, wordt vertaald. Nadeel is dat er inhoudelijk zoals gezegd op een aantal punten nog wel wat spanning bestaat tussen de VVD en de andere twee coalitiepartners. Bovendien geeft het absoluut behaalde aantal stemmen geen sterke indicatie om de VVD boven het CDA te verkiezen, het verschil in stemmen tussen beide is klein.

scenario 4: bestaand beleid beloond: GB, CDA, LLoZ. De zittende coalitie is in zetels even groot gebleven (GB constant, CDA -1, LLoZ +1), dus er is geen directe aanleiding tot politieke wijzigingen. Voordeel: er is onderling vertrouwen en een zekere vanzelfsprekendheid wanneer samen wordt doorgegaan. Nadeel is dat juist de vanzelfsprekendheid remmend zou kunnen werken op aanzetten tot vernieuwing. Een ander nadeel van dit scenario is dat naast de grootste juist de twee partijen die de minste stemmen haalden meeregeren.

1 Comments:

Blogger H.W.Bogaard said...

Zal er door de democratische partij van gemeentebelangen geluisterd worden naar hun achterban die tegen een coalitie is van Gem.bel.,lijst LOZ en pro3???

22 maart, 2010  

Een reactie posten

<< Home