Weduwe Ververs draagt collectie van Toon over: ‘ Doodgaan is doorgeven’
KAATSHEUVEL – Twee jaar na zijn dood houdt hij de gemoederen nog steeds bezig in Kaatsheuvel. Dat heb je met een man als Toon Ververs. Hij hield van de mensen van de Ketsheuvel waarvan hij de taal sprak en waarvan hij het erfgoed verzamelde, inventariseerde en waarover hij hartstochtelijk verhaalde in Strol Zaand, het periodiek van de plaatselijke heemkundekring.
Pogingen werden (al bij zijn leven) ondernomen om de collectie voor de toekomst en de gemeenschap veilig te stellen Nu nog waken zijn zoon Jean Michel en zijn weduwe Helma over de grote schat aan foto’s, over gemeenteverslagen en een oorlogsantiquariaat met daarin ook materialen uit Engeland.
Binnenkort ligt zijn waardevolle verzameling voorzien van ‘zijn’ stempel veilig en wel opgeslagen in een kluis bij de plaatselijke notaris en wordt eigendom van de gemeente Loon op Zand, die er zorg voor draagt dat het erfgoed (ook gedigitaliseerd) beschikbaar voor de gemeenschap blijft.
Helma Ververs-Kamp toont de stempel waarmee de ruim 5.000 foto’s gemerkt worden. Op de stempel staan zijn naam, het gemeentewapen en de naam van zijn lijf¬blad. Eens werkte Helma als stewar-dess bij de KLM. Zij ontsnapte aan de dood bij de gruwelijke ramp op Tenerife, omdat zij op het laatste moment op een andere vlucht werd geplaatst. Kort daarna viel zij voorgoed voor Toon, de man in zijn Oxblood leren jas. En zij hielp hem met de administratie van de ruim 1000 abonnees van Strol Zaand.
Zij citeert hem temidden van zijn rijke nalatenschap in hun huis waar zijn geest nog voelbaar aanwezig is. „De mensen van hier zijn door de eeuwen heen met elkaar verbonden. Zij moeten kunnen blijven zien wat hun verhaal betekent. Voor nu en straks. Doodgaan is im¬mers doorgeven.” En even later zegt ze, bladerend in een aflevering van Strol Zaand: „Toon hield met zijn hele ziel en zaligheid van de Ketsheuvelse mensen. Altijd en overal wilde hij hen vertellen en laten zien wat hij ge¬vonden had.” Op donderdag 8 april om 15.00 uur wordt bij notaris Dierckxsens de akte van overdracht getekend namens de familie Ververs door Helma en Jean Michel en namens de gemeente door burgemeester Wim Luijendijk; daarna wordt de eerste zending met heemkundig materiaal, gestempeld en wel, aan wethouder Wim Aussems overhandigd.
Als straks iedereen uit Kaatsheuvel van de museale collectie kan genie¬ten, wordt Toon Ververs’ grote droom toch nog werkelijkheid.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home