Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 24, 2010

Veel brandjes in Kaatsheuvel maar geen pyromaan

KAATSHEUVEL – Het heidebrandje bij het golfpark van De Efteling, maandagavond, was de veertiende in een serie van verdachte brand¬jes sinds begin februari. Brandjes waarbij brandstichting is aange¬toond óf waarvan de oorzaak onbekend is.
De brandweer moest onder meer uitrukken naar ‘t Curiosahuys ( drie keer), drie autobranden en naar kleine brandjes in prullenbakken en op de hei.
De vraag die zich opdringt, is of Kaatsheuvel te maken heeft met een pyromaan. Niet overal is brandstichting aangetoond. Bij de autobranden wel, daar doet de politie volop onderzoek naar. Maar bij ‘t Curiosahuys bijvoorbeeld is brandstichting niet bewezen.

Peter Rosenbrand, hoofd incidentbestrijding van de regionale brandweer, denkt niet dat er een pyro¬maan rondloopt. „Het is voor mij nog niet bijzonder. We blussen wel regelmatig in Kaatsheuvel de laatste tijd, maar ik zie geen tendens. ‘ t Is dan weer hier en dan weer daar, zo gaat het altijd.”
Dat was een paar jaar geleden wel anders. Tussen 2002 en 2005 werden in de Kaatsheuvelse wijk De Hil minstens vijftien auto’s in brand gestoken, de meeste aan de Meijerijlaan. De politie onderzocht de zaak, hield ook enkele verdachten aan, maar kon uiteindelijk geen dader aanwijzen. Er zat een patroon in de brandstichtingen: de auto werd bijvoorbeeld steeds aan de voorkant aangestoken.
„Toen zag je wel echt een tendens”, zegt Rosenbrand. „ Nu is het de ene keer ‘t Curiosahuys, dan weer een schutting en dan weer een manege. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe het komt dat zo’n schutting in brand vliegt, maar dat is ons werk niet.”
Vijf jaar geleden zat de schrik er goed in bij de bewoners van De Hil. Ze hingen camera’s op en stelden een buurtwacht in, die iedere avond door de wijk patrouilleerde. Het leverde niets op.

Nu is er van onrust weinig te merken. „Ik heb er nog niks van gehoord”, zegt meneer VanWeezenbeek, uitbater van de Primera aan de Hoofdstraat. „ Maar ik volg het Kaatsheuvelse nieuws niet zo goed. Misschien weet onze mede¬werkster iets.” Die heeft inderdaad gehoord dat er regelmatig iets in brand vliegt (‘ mijn vader zit bij de brandweer’), maar het gesprek van de dag is het niet, bevestigt ze.
Manegehouder Walter Pullens zit ondertussen met de gebakken peren. Op 20 februari vloog in zijn manege de strovoorraad in brand. „ De schade is 14.000 euro en een beetje. We zijn nog met de verze¬kering aan het kijken of dat allemaal vergoed wordt. Gelukkig is de meeste schade weer hersteld. Maar er komt een hoop regelwerk bij kijken.” Pullens kan zich moeilijk voorstellen dat het stro vanzelf vlam vatte. „ De politie heeft daar geen onderzoek meer naar gedaan. Maar ik heb nog nooit gehoord dat stro gaat broeien.”

Wie er achter zit? „ Je krijgt gauw cowboyverhalen, zeker als er een paar keer achter elkaar iets in brand vliegt. Maar ik heb geen idee.” 't Is dan weer hier en dan weer daar, zo gaat het altijd’