Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 10, 2010

Loon op Zand wil vaart gaan zetten achter vorming van nieuwe coalitie

KAATSHEUVEL – De coalitie in de gemeente Loon op Zand moet ongeveer binnen een maand rond zijn. Dat is in ieder geval het streven van de partijen. Extern informateur Roel van Gurp verdiept zich nu in alle verkiezingsprogramma’s en standpunten van Gemeentebelangen, Pro3, VVD, CDA en Lijst Loon op Zand. Vrijdag begint de Tilburger met de gesprekken met de vijf partijen.

Als alles meezit, zit zijn werk er eind volgende week op. Hij heeft dan de mogelijk combinaties van partijen in beeld gebracht, en daarna begint de echte formatie van de nieuwe coalitie in Loon op Zand. „De partijen hebben echt nog geen voorkeuren voor elkaar uitgesproken”, aldus Ad van Laarhoven van de grootste partij Gemeentebelangen. „ Anders is zo’n informatieve ronde zinloos.” Er is bewust voor een extern informateur gekozen, die onbevangen zijn werk kan doen. Volgens de gemeente krijgt Van Gurp hiervoor een ‘zeer bescheiden vergoeding’, waarover nog geen vaste afspraken zijn gemaakt. Dat er partijen aan het eind van de rit teleurgesteld zullen worden, is zeker. Iedereen wil in de coalitie, en zegt goede wethouderskandidaten te hebben.

Een belangrijk verkiezingsitem waren de plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Volgens Van Laarhoven was het signaal van de kiezers duidelijk: de plannen voor een nieuw dorpshart hebben voldoende steun. De nieuwe partij Pro3, met vier zetels de tweede grootste in Loon op Zand, had juist scherpe kritiek op de kos¬ten en de omvang van de plannen. „ Om bij dit onderwerp tot elkaar te komen, zal één van de partijen water bij de wijn moeten doen”, aldus Van Laarhoven. „ En gezien de verkiezingsuitslag is het niet logisch dat wij dat in dit geval zijn”, legt hij uit. „De meeste mensen hebben aangegeven nu echt door te willen met het dorpshart.”

Peter Flohr (Pro3) wil niet vooruitlopen op de onderhandelingen. „Maar iedere partij zal water bij de wijn moeten doen bij bepaalde onder¬werpen”, stelt hij, „anders kom je er niet uit.” Volgens hem hebben overigens alle partijen, met uitzondering van Gemeentebelangen, aangegeven kritisch te blijven kijken naar de kosten van het dorpshart, als het gaat om eventuele bezuinigingen.