Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 16, 2010

Discussie over ‘sloop’ van gemeentehuiskunst laait op

KAATSHEUVEL – De discussie over de drie grote kunstwerken van Ma¬rius de Leeuw in het gemeente¬huis in Kaatsheuvel laait op. Moet die kunst behouden blijven of niet? De meningen lopen uiteen.

Het gemeentehuis moet tegen de vlakte voor nieuwbouw. Een aantal kunstwerken van Marius de Leeuw (1915-2000) maakt echt deel uit van het pand en dreigt dus door de sloop verloren te gaan. Het college wil wel laten on¬derzoeken of het houten muurkunstwerk ‘ De Scheppende hand Gods’ een plek kan krijgen in het nieuwe gemeentehuis.

De grote wanddecoratie (sgraffito) in de raadzaal dreigt wel verloren te gaan, omdat het behoud ‘te duur en ingewikkeld’ zou zijn. Datzelfde geldt voor de bloem van mozaïek bij de burgemeesterskamer in het gemeentehuis.
Bij een aantal leden van de kunstcommissie Loon op Zand is dat besluit rauw op het dak gevallen. Zij vinden dat de gemeente zich harder moet maken voor het behoud van álledrie de kunstwerken van Marius de Leeuw.

„Maar we moeten het natuurlijk wel kunnen betalen”, aldus wethouder Wim Aussems (Gemeente-belangen). Hij wijst erop dat het alleen al minstens 40.000 euro kost om het grote muurkunstwerk van 6 bij 11 meter in zijn geheel uit de raadzaal te halen. „ Daar komen de kosten van vervoer, opslag en terugplaatsen nog eens bovenop.”

De gemeente Loon op Zand liet eerder weten dat de twee kunstwerken in de raadzaal en bij de burgemeesterskamer niet in onder¬delen te bewaren zijn, omdat ze bij het demonteren waarschijnlijk ernstig beschadigd zouden raken. Maar Art Conservation, specialist in dat soort werk, bestrijdt dat. „De kunstwerken zijn met een speciale behandeling zeker te redden, ook als het om onderdelen gaat”, aldus de woordvoerder. „ Alleen heeft het weinig zin om slechts een deel van deze kunstwerken te bewaren. De kunst is dan toch een beetje verminkt, omdat het niet meer compleet is.”

Volgens een aantal leden van de kunstcommissie kan ook gekeken worden of bedrijven of instanties het kunstwerk niet willen overnemen, als er geen plek is in het nieuwe gemeentehuis. Wethouder Aussems noemt de optie voor verkoop van het kunstwerk ‘interessant’. „ Ook wil ik best met de ontwikkelaar kijken wat nog de mogelijkheden zijn om de kunst te bewaren”, stelt hij, al moet daar volgens hem niet al te veel hoop uit geput worden. Kunstcommissie en gemeente overleggen binnenkort verder over het behoud van de kunst.