Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, april 29, 2010

Maasduinen sluit centrale keuken in Kaatsheivel

KAATSHEUVEL – Stichting Maasduinen wil de centrale keuken in zorgcentrum De Vossenberg in Kaatsheuvel uiterlijk 1 januari 2o12 sluiten. Nu worden daar dagelijks honderden maaltijden gemaakt voor bewoners van alle zorgcentra van Maasduinen, en deelnemers aan Tafeltje Dekje in deze regio. Bij deze ‘centrale voedingsdienst’ werken nu zo’n dertig vaste mensen.

„We spannen ons in om al deze medewerkers intern te herplaat¬sen”, aldus directeur Pieter Hermsen van Maasduinen. „In principe wordt niemand ontslagen”, benadrukt hij. Hermsen spreekt van een ingrijpend besluit voor Maasduinen, waaronder de zorgcentra Antonius¬hof ( Waalwijk), De Vossenberg, Rosagaerde, De Zorgbrug (Kaatsheuvel) en De Venloene ( Loon op Zand) vallen. Het afstoten van de centrale keuken heeft alles te maken met de nieuwbouwplannen voor De Vossenberg. Over drie tot vijf jaar verrijst op de huidige locatie aan de Antoniusstraat een nieuw zorgcentrum. Daar is geen plek meer voor een centrale keuken.
"Als we zelf alle maaltijden blijven bereiden, kost ons dat jaarlijks zo’n 3,5 tot 4 ton extra per jaar”, aldus directeur Wim Bruinenberg. „Daarom gaan we nog dit jaar op zoek naar een bedrijf dat de maaltijden voor ons wil verzorgen.

Het liefst een lokale onder¬nemer.”

Maasduinen maakt niet alleen eten voor de bewoners van de zorgcentra, maar bezorgt ook maaltijden bij zo’n 350 mensen thuis in de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden. Daar stopt de stichting ook mee. Ook hier¬voor wordt een alternatief gezocht.

Volgens Hermsen gaan de bewoners van zorgcentra er zeker niet op achteruit als de centrale keuken dicht gaat, ook al krijgen de maaltijden bij Maasduinen nu een vrij hoog cijfer. „ Als het eten niet goed is, krijgen we dat als een boemerang terug”, stelt Hermsen. „We willen de mensen straks meer keuze bieden, en de prijs blijft hetzelf¬de.” De zorgcentra houden ook gewoon hun restaurants, waar eten vers bereid kan worden voor de bezoekers.

Het meest ingrijpend is het besluit voor de medewerkers, die nu bij de centrale voedingsdienst wer¬ken. „Het gaat om dertig van de 350 mensen die we in dienst hebben”, beseft Bruinenberg. „Daarnaast hebben we zo’n twintig freelancers bij de keuken aan de slag.” Tijdelijke contracten worden voorlopig niet verlengd. Hermsen heeft goede hoop dat de betrokken medewerkers van de centrale voedingsdienst intern herplaatst kun¬nen worden bij bijvoorbeeld de restaurants, huishoudelijke hulp, zorg of schoonmaak. Als mensen snel ander werk vinden, is de kans groot dat de keuken al in 2011 sluit.