Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, september 28, 2010

Discussie supermarkt bedreigt Loons centrum

Loon op Zand - De discussie over de super­markt in Loon op Zand sleept al jaren. Het wordt nu hoog tijd om knopen door te hakken. Loon op Zand snakt naar helderheid.

Het verschil is wel heel erg groot. In Kaatsheu­vel zitten maar liefst vijf grote supermarkten (Em-Té, Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Lidl). In Loon op Zand moeten ze het doen met één (te) kleine Em-Té. En dat steekt in het kerk­dorp. Het gemopper over de te kleine su­permarkt klinkt al jaren. Ook over de plek van de super woedt nu al een jarenlange discussie.

Niet iedereen is te spreken over de huidige locatie van de Em-Té- su­permarkt aan het Oranjeplein, midden in het centrum van Loon op Zand.

Vooral het parkeren wordt als een probleem gezien.

Een alternatieve locatie zou het voormalige pand van Van Roosma­len aan de Hoge Steenweg kunnen zijn. Die plek is al meerdere malen in beeld geweest voor de vestiging van een supermarkt. Maar de ge­meente zag dat tot dusver niet zit­ten en heeft een verhuizing van de supermarkt naar de rand van het dorp altijd geblokkeerd, tot aan de rechter aan toe.

Uit onderzoek zou namelijk blij­ken dat bij een vertrek van de su­permarkt de andere winkels in het Loonse centrum ten dode zijn op­geschreven. De grote trekker is dan weg.

De Sligro Food Group heeft daar­om ingezet op een uitbreiding van de Em-Té op de huidige plek aan het Oranjeplein. De procedures daarvoor zijn ook al in gang gezet.

Maar verrassend genoeg blaast het nieuwe college de discussie over de supermarkt toch weer nieuw le­ven in. De resultaten van het eerdere on­derzoek verdwijnen voor even in de la. Het college wil toch nog eens onderzocht zien of het cen­trum van Loon op Zand niet vitaal en levendig kan blijven, ook als de supermarkt naar de rand van het dorp vertrekt. Mogelijk zijn er al­ternatieven te bedenken voor een levendig dorpshart zonder super, stelt wethouder Ruud van Eijke­ren (Pro3). Kan dat niet, dan blijft de supermarkt gewoon zitten waar die zit.

De komst van een tweede super­markt, zoals Loon op Zand vroe­ger had, is voor Van Eijkeren in ie­der geval geen optie. De discussie lijkt weer terug bij af, dit ook tot verrassing van de Sligro Food Group. Maar volgens het col­lege staat er op gebied van verkeer, ontsluiting van het dorp en bedrij­venterreinen zo veel te gebeuren in Loon op Zand dat het goed is om nog eens naar de plek van de supermarkt te kijken.

Je moet geen dingen doen waar je later spijt van krijgt, stelt Van Eijke­ren. Maar het mag allemaal niet te lang duren, benadrukt hij. Er is in­derdaad haast geboden. Na jaren van discussie vinden inwoners en ondernemers in Loon op Zand het in ieder geval ook hoog tijd wor­den dat er íets gebeurt. Veel men­sen gaan voor hun boodschappen al naar Kaatsheuvel.

De toekomst van het Loonse cen­trum hangt dus niet alleen af van een uitbreiding of verhuizing van de supermarkt. Een levendig cen­trum valt of staat ook met durf en daadkracht. Dat betekent een keer knopen doorhakken.

Alanyse door Brabants Dagblad: Door Michel Koster

1 Comments:

Blogger Jacky said...

Ik schreef toch al op mijn web-log het volgende op 23 juni tijdens de werkendag "Daar werd door wethouder Broeders het een en ander verteld over De Hoogt en haar ontsluiting mbt de N261 ombouw. Hij kreeg meteen enkele partijen op zijn dak door te stelling te plaatsen dat het misschien wel eens beter zou zijn toch de supermarkt te verplaatsen en tegelijkertijd te zorgen dat het Oranjeplein er beter voor kwam te staan. "

28 september, 2010  

Een reactie posten

<< Home