Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, september 14, 2010

Kunstmarkt in pastorietuin gouden greep

Kaatsheuvel – De verplaatsing van de Kunstmarkt van het Marktplein naar de tuin van het Parochieel Centrum in de Hoofdstraat is een gouden greep gebleken. Ondanks de regen bezochten veel meer kunstliefhebbers het evenement, wat omgeven werd door de lopers van de 80 van de Langstraat, en de activiteiten rondom de restauratie van de St.Janskerk.

Als om 12 uur Gehandicaptendrumband Prins Maurits de Kunstmarkt opent, komt de regen met bakken uit de hemel. Als het na een uurtje een beetje opklaart wordt het allengs drukker bij de 44 opgestelde kramen. Anneke van Zwietering uit Sprang-Capelle(75) is zeer geïnteresseerd in de glas in lood werken van Benjamin Grootswagers. Ze valt voor de van liquide kit gemaakte werken door de kunstenaar die als enige deze vorm van kunst beheerst. Jurylid Albert Megens bekijkt de kramen vakkundig. Het jureren valt niet mee: “Ik kijk wat mij aanspreekt, ontroert of zelfs onthutst. Een spontaan gemaakte kindertekening kan al prachtig zijn. “Apart zijn de schilderwerken van Els Matthys uit België. De mooiste schilderijen heeft ze achtergelaten in de auto, omdat ze bang is dat ze door de regen beschadigen. Marianne van Os uit Gilze heeft prachtige keramiek in haar kraam. “Ik ben amateur en ik leg er mijn hele ziel en zaligheid in. Soms kan ik wel 20 of 30 uur in de week bezig zijn”, klinkt het enthousiast. Onder de klanken van doedelzakspelers van de Glan Lamont Pipe Band, die de lopers begeleiden legt Stefan Stelhouwer uit hoe zijn op het oog simpel lijkende sieraden worden gemaakt. “Het basismateriaal is allemaal titanium. Het proces om het te lassen heb ik uit Amerika, want dit materiaal kun je niet solderen”. Als om 15 uur de zon doorkomt, staan Jacky Smit en Jacques Bogaert van de Gemeentelijke Kunstcommissie te stralen. “Het is hartstikke gezellig. Dit is een veel betere locatie dan het Marktplein. Alles oogt veel vriendelijker”, vinden ze beiden. Als het aan de kunstcommissie ligt wordt de markt volgend jaar weer op dezelfde locatie gehouden. Die mening wordt gedeeld door de kunstenaars én bezoekers.

Winnaar 3 dimensionaal: Doortje Ijpelaar uit Loon op Zand. Winnaar 2 dimensionaal Bert van der Linden uit Kaatsheuvel. De aanmoedigingsprijs ging naar Sandra Nijskens uit Tilburg.