Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 12, 2010

Loon op Zand gaat vol voor toerisme

KAATSHEUVEL De gemeente Loon op Zand moet de komende jaren echt een toeristische ‘hotspot’ worden. Daar wil wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, toerisme) vol voor gaan. Volgens hem heeft de gemeente Loon op Zand ‘gigantische potenties. Nu blijft het te vaak bij goede ideeën en plannen en komt er te weinig van de grond. „Toerisme heeft echt de hoogste prioriteit”, aldus Van Eijkeren.

Toch vond een meerderheid van de Loonse gemeenteraad de wethouder nog te bescheiden, zo bleek gisteravond bij de begrotingsvergadering. Gemeentebelangen, Pro3, Lijst Loon op Zand en CDA willen nog een stap verder gaan. Zij vinden dat de gemeente alles op alles moet zetten om in Loon op Zand een Kenniscentrum Recreatie en Toerisme van de grond te krijgen. Bij dit kenniscentrum moeten bijvoorbeeld overheden, ondernemers en de Universiteit van Tilburg samenwerken en nieuwe toeristische plannen ontwikkelen. „Gemeente Loon op Zand: het kenniscentrum van Brabant als het gaat om toerisme en recreatie”, betoogde Ad van Laarhoven (Gemeentebelangen).

Wethouder Van Eijkeren omarmde het idee van het Kenniscentrum, maar vond het te ver gaan om op voorhand dat centrum al naar Loon op Zand te willen halen. „Dat zou ook ergens anders in de regio kunnen.” Maar die houding vonden de drie coalitiepartijen Gemeentebelangen, Pro3, Lijst Loon op Zand en oppositiepartij CDA veel te bescheiden. Daarom hielden ze vast aan een motie van deze strekking, die door het college vanwege de te hoge ambities ontraden werd. Alleen de VVD stemde tegen.

Over het belang van het toerisme waren alle partijen het gisteravond wel eens bij de begrotingsvergadering. Ook stemde raad unaniem voor het voeren van een kerntakendiscussie, ook al leek burgemeester Wim Luijendijk daar niet echt warm voor te lopen. Volgens de politiek is het belangrijk om te bepalen waar de prioriteiten van Loon op Zand liggen, en wat de gemeente wel of niet zou moeten doen. Ook omdat volgend jaar vrijwel zeker fors bezuinigd moet worden.
De oppositiepartijen CDA en VVD stemden overigens wel tegen de begroting. Ze kwamen gisteravond met een tegenbegroting, die in hun ogen financieel robuuster was, zonder belastingen te verhogen. De coalitiepartijen stemden wel in met de begroting.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster