Meer taken en verantwoordelijkheden voor burgers
Kaatsheuvel - Het college van burgemeester en wethouders heeft het collegeprogramma 2010-2014 aangeboden aan de gemeenteraad. In het collegeprogramma staat hoe het college de gemeente Loon op Zand gaat besturen tot en met 2014. Zij kiezen voor een vernieuwende bestuursstijl: een meer regisserende dan uitvoerende rol voor de gemeente. Dit betekent dat er meer taken en verantwoordelijkheden worden neergelegd bij inwoners en andere externe partijen.
Regisseur
De vernieuwende bestuursstijl betekent een meer regisserende rol voor de gemeente. Vaak beschikken inwoners en marktpartijen over de kennis, kunde en de wil om zaken zelf te regelen en/of uit te voeren. Hiervan gaat het college, meer dan nu al het geval is, gebruik maken. De gemeente wordt dan meer een procesbewaker en beleidsbepaler en minder de uitvoerder. De afgelopen jaren is hiermee al enige ervaring opgedaan bij het ‘wijkgericht werken’.
Coöperatie en participatie
Het college gaat ook op andere terreinen de vernieuwende bestuursstijl introduceren. Deze bestuurswijze staat immers naast coöperatie (samenwerking) ook voor participatie en heldere en efficiënte dienstverlening. Het vroegtijdig betrekken van andere partijen bij nieuwe initiatieven moet bijdragen aan een betere aansluiting op de wensen in de maatschappij en kan daardoor bovendien de totstandkoming van projecten versnellen. Dit zal ook tot uiting komen bij de uitvoering van het bestaande beleid. Denk aan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Loon op Zand en De Moer.
Kostenbesparing
Vernieuwend besturen betekent deels een andere rol voor zowel het college, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie als voor burgers, bedrijven, instellingen en verenigingen. Alleen door het uitbesteden van taken en verantwoordelijkheden kan de overheid haar bestuur vernieuwen en bezuinigen op ondersteuning door ambtenaren en externe adviseurs.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home