Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, december 28, 2010

Evenementeninstructie eenvoudiger en duidelijker

Kaatsheuvel - Vele plaatselijke verenigingen, buurten en stichtingen zetten in onze gemeente elk jaarevenementen op touw. Wat de regels zijn voor het organiseren hiervan is vastgelegd in de Evenementeninstructie. Daarin staat ook of er een vergunning nodig is of dat het evenement alleen gemeld hoeft te worden. De aanvraag van de vergunning is vaak een behoorlijke belasting voor de (meestal vrijwillige) organisatoren.

De wijze waarop evenementen georganiseerd en beoordeeld worden, staat de afgelopen tijdlandelijk in de aandacht. Nieuwe inzichten en ontwikkelingen vanuit het oogpunt van veiligheid worden regelmatig naar buiten gebracht door diverse instanties. Om de regels voor het organiseren van evenementen voor iedereen duidelijk en overzichtelijk te maken heeft de gemeente Loon op Zand een Evenementeninstructie opgesteld.

Daarin staat bijvoorbeeld tot hoe laat het evenement mag duren, welke normen gelden voor het draaien of maken van muziek en hoeveel verkeersregelaars er moeten zijn. In de evenementeninstructie staat daarnaast vermeld onder welke voorwaarden een circus en een kermis mag worden georganiseerd.

Procedure eenvoudiger
In de Evenementeninstructie staat ook wanneer er geen vergunning meer hoeft te worden
aangevraagd maar een melding voldoende is. Dit maakt de procedure voor een groot aantalkleinere evenementen een stuk eenvoudiger. De termijnen voor het indienen van een aanvraag zijn aangepast om ervoor te zorgen dat de gemeente de aanvragen goed en
volledig kan beoordelen.

Buurtfeest vergunningsvrij
Voor een buurtfeest met minder dan 250 bezoekers dat voor middernacht is afgelopen en
waarvoor geen straat wordt afgesloten is bijvoorbeeld geen vergunning nodig. Het
evenement moet wel gemeld worden en de organisatie moet voldoen aan algemeen
geldende voorwaarden. Denk daarbij regels over geluid, toiletvoorzieningen, eten en drinken,enzovoorts. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering.