Gedegen voorbereiding van autoriteiten op jaarwisseling 10 /11
Kaatsheuvel - Het politiekorps Midden en West Brabant heeft zich mede aan de hand van evaluaties van de afgelopen jaren en onderzoeksrapporten (commissie de Graaf) terdege voorbereid op de komende jaarwisseling. Er is daarbij ook nauw overleg gevoerd met de Gemeenten en andere partners zoals de brandweer en de GHOR. De politie wil de jaarwisseling vooral een feest laten zijn en blijven voor alle inwoners en bezoekers van onze regio. Een ordelijk en goed verloop van de jaarwisseling is daarbij een voorwaarde en daartoe zet elk district extra agenten in om verstoringen van de openbare orde tegen te gaan en materiƫle schade zoveel mogelijk te voorkomen. Agressie tegen hulpverleners wordt absoluut niet getolereerd.
De politie MW-Brabant beschouwt de jaarwisseling, conform aanbevelingen van de commissie de Graaf, als een grootschalig evenement. Daarom is de Oud en Nieuw viering voorbereid door regionaal en op elk district een SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) in te stellen. Deze staven sturen tijdens Oud en Nieuw districtelijk en indien nodig regionaal het politiewerk op straat aan. Het korps heeft heldere afspraken gemaakt bijvoorbeeld over de werkverdeling met andere hulpdiensten als brandweer en GHOR, het Openbaar Ministerie en de 26 gemeenten in Midden en West Brabant.
Het Openbaar Ministerie houdt in de drie veiligheidshuizen 3 januari een TOM (Taakstraf Openbaar Ministerie) zitting voor jaarwisseling gerelateerde zaken. Op 6 januari 2011 is er een snelrechtzitting bij de politierechter. Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders.
Conform afspraken uit het Regeerakkoord zal het OM met ingang van het komende Oud & Nieuw hogere straffen vorderen dan vorig jaar indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak ( bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer). Worden deze delicten gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd (vorig jaar was dat 150 procent). Een en ander is vastgelegd in een OM-richtlijn die in de Staatscourant van 16 december is gepubliceerd (de verhoging naar 200 procent geldt overigens voor onbepaalde duur).
Algemeen commandant Fred Stegman van het SGBO is tevreden over de samenwerking met de partners. Hij zegt: "Het handhaven van de openbare orde en veiligheid is natuurlijk niet exclusief het domein van de politie; er zijn op dit terrein diverse spelers, ieder vanuit hun eigen rol, actief. We hebben daarom dit jaar nog intensiever met de partners zoals de Gemeenten, brandweer en GHOR de voorbereidingen doorgesproken. Wat dat betreft weten we elkaar straks te vinden als het nodig is. Het is voor de operatie noodzakelijk dat we met de regionale staf die nacht werken vanuit het hoofdbureau in Tilburg, vlak bij de Gemeenschappelijke Meldkamer voor politie, brandweer en ambulancevoorziening.Op die manier kunnen we ook regionaal en multidisciplinair werken als het nodig is. De politie Midden en West Brabant beschouwt de viering van Oud & Nieuw als een sfeervol en gezellig feest. Mochten er mensen zijn die om welke reden dan ook dat feest willen verstoren, dan treden we streng en doortastend op. Daarbij wordt geweld tegen politiemedewerkers, maar ook andere hulpverleners, absoluut niet getolereerd."
De politie MW-Brabant waarschuwt de inwoners van de regio om alert te zijn en om de woning goed af te sluiten als elders Oud/Nieuw gevierd wordt. Ervaringen van vorig jaar en ook bijvoorbeeld dit jaar in Tilburg tijdens de Kerstdagen leren dat het inbrekersgilde ook tijdens de feestelijkheden toeslaat.
Bron: politie MWB
1 Comments:
Complimenten voor deze goede voornemens !!!!!!!!!!
Deze voornemens zullen zeker in het voordeel zijn voor oudere mensen en alle dieren (huisdieren).
H.W.Bogaard
Een reactie posten
<< Home