Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, januari 16, 2011

Whippet wint hondenshow in Kaatsheuvel



Kaatsheuvel – Wie het Brabants Rashonden Festival in de Werft in Kaatsheuvel bezoekt verwacht bij binnenkomst de geur van honden. Niets is echter minder waar. In de toegangshal staat deze zaterdag een stand met snacks voor honden. “Vooral gedroogde vis die erg ruikt en long zijn erg in trek bij de honden. Maar ook de penskoeken en runderknoken gaan er bij de honden in als koek”, legt standhouder Jan van Driel uit Toldijk uit. Naast hem staat Paul Verwiel uit Susteren met allerlei soorten parfums. Hij doet goede zaken. “Als je hond op je bed slaapt dan wil je dat hij lekker ruikt. En zeker met die regen”, aldus de standhouder.

In de drie hallen van de Werft gebeurt het echte werk. Nationale en internationale keurmeesters zijn bezig de 350 honden die deze dag met hun baasjes naar de Werft gekomen zijn de dieren kritisch te beoordelen. “Vandaag zijn er 350 honden, morgen 500”, vertelt Arjan van Bladel. Hij is vicevoorzitter van de organiserende Kynologen Vereniging Waalwijk en omstreken. “We zijn de grootste clubmatch van de Benelux. We hebben keurmeesters uit heel Europa. “Dat geeft het evenement net iets extra’s”. Over de opkomst is hij tevreden. Zeker na de negatieve publiciteit over het te ver doorfokken van rassen. Vooral de documentaire waarin getoond werd dat rassen zover doorgefokt worden dat de hersenen niet meer in de schedel passen heeft er volgens Van Bladel flink ingehakt.

Maar in de Werft is van dat alles niets te merken. Er hangt een gezellige sfeer en overal zijn mensen bezig hun hond te kammen of en te knuffelen. In de ring doet Suus, een 20 maanden oude Bearded Collie van Petra Brekelmans uit Oss haar best. De hond wint de eerste prijs van haar ras. “Ze heeft een hoog knuffelgehalte maar ze is van huis uit een schapendrijver”, vertelt haar baasje. Op een tafel is Jacolize Smallenbroek bezig twee grote poedels op te maken voor hun showloop in de ring. Haar hond Presco (3) is een echte publiekstrekker. “Kaatsheuvel is voor ons dichtbij. Meestal zitten we in Duitsland of Denemarken. Zo’n dagje kost je al snel 200 euro. Je kunt wel wat terugverdienen met dekken, maar het blijft veel geld kosten”. Presco maakt zijn kampioensfaam meteen waar. Hij wint de eerste prijs in zijn ras.

Op de tafel van Kaatsheuvelse Anja Vermeer en mevrouw van Riel (81) liggen vijf Shih Tzu’s rustig te slapen. Vier hondjes zijn van de fokker, maar Shima is van Anja zelf. Het hondje heeft geen zin in wedstrijden. “Daar is ie te speels voor. Hij kijkt liever voetbal mee”, lacht ze. Nadat de beste baby (Cavelier King Charles Spaniel), puppy(Beagle), en veteraan (Lhasa Apso) gekozen wordt gaat veel aandacht uit naar de Kind-hondshow die gewonnen wordt door Kim Roovers (7) uit Oosterhout. Ze is verkleedt als Roodkapje en haar jonge Duitse herder Donja draagt een plaatje op zijn rug ‘Wolf in opleiding”. De winnaars van elk ras mogen zondag terugkomen om mee te dingen naar de algehele titel die gewonnen wordt door Fierfoerniek's Vodka Lemmon, een Whippet van de familie Sahuleka uit Kuitaart.