Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 11, 2011

Hard op zoek naar oplossing voor De Els II

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand gaat alles uit de kast ha­len om het hele bouwplan De Els II in Kaatsheuvel te realiseren. Door de aanwezige bedrijven in het gebied kunnen nu niet de ge­wenste 189 woningen gebouwd worden, maar hooguit 156 huizen. Het project dreigt daardoor een nog grotere financiële tegenvaller te worden voor Loon op Zand. Maar de gemeente gaat nu hard op zoek naar een oplossing. Die belof­te kreeg de gemeenteraad gister­avond van wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3).

Bouwbedrijf Pepping en woning­corporatieWSG willen 189 wonin­gen bouwen in het gebied tussen de Gasthuisstraat, Marktstraat en de woonbuurten Heikant en De Els I. De kosten van het project ba­ren de raad zorgen. Het bouwplan zou de gemeentekas met vier ton spekken, zo was eerder de inschat­ting. Maar die verwachtingen zijn flink bijgesteld. De gemeente is nu blij als ze quitte speelt met de kos­ten, omdat het project veel inge­wikkelder is dan gedacht. Maar het kan financieel nog slechter uitpak­ken als niet alle 189 woningen ge­bouwd kunnen worden. Dat kan de gemeente tonnen aan opbreng­sten schelen. De gemeente worstelt vooral met hindercirkels en milieuproblema­tiek van bedrijven in de buurt, waardoor nu een deel van het ge­bied van De Els II niet bebouwd mag worden. Het gaat om 33 wo­ningen minder. Volgens wethou­der Van Eijkeren komt er intensief overleg met betrokken onderne­mers over eventuele maatregelen om toch meer woningbouw moge­lijk te maken. Dat kan variëren van geluidwerende maatregelen bij bedrijfspanden tot verplaatsing van bedrijven. Er lijkt in ieder ge­val bereidheid onder ondernemers om daarover te praten.

„Er blijven wel behoorlijke finan­ciële risico’s”, stelde wethouder Van Eijkeren. Die opmerking maakte met name VVD en CDA ongerust. Zij wilden weten hoe groot die risico’s nou precies zijn. Volgens Van Eijkeren kost het de gemeente in het ergste geval drie ton als De Els II niet uitgevoerd wordt zoals gepland.

De raad stemde uiteindelijk in met het bestemmingsplan De Els II. „Dat is fantastisch”, aldus Van Eij­keren na afloop van de vergade­ring. „ Dit is toch een heel belang­rijk project voor Kaatsheuvel.”