Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 04, 2011

Loonse raad wil toch parkeerkelder in Dorpshart

Kaatsheuvel - Het college heeft het voorstel voor het accommodatiebeleid gisteravond teruggenomen. De burgemeester gaat eerst onderzoeken waardoor de 6 ton tekort is ontstaan. Mochten de uitkomsten niet voldoende zijn, dan wil de raad een extern onderzoek. De raad sprak zich uit voor de bouw van een parkeerkelder onder het gemeentehuis. De pijn zit hem vooral in het accommodatiebeleid. De bouw van een nieuw carré en een nieuwe sporthal zoals gepland komt op de tocht te staan. Het college moet zo snel als mogelijk met alle betrokken partijen om de tafel. In afwachting van het onderzoek door de burgemeester wordt de eerstkomende raadsvergadering uitgesteld. Eerst moet boven water komen waarom en hoe deze situatie van een tekort van 600.000 euro is ontstaan.

De standpunten:

Ad van Laarhoven (GB) “Het plan om de parkeerkelder te schrappen is bij ons zeer kritisch ontvangen. Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om de Werft op de bestaande locatie te verbouwen, maar de verenigingen mogen niet de dupe worden van een overhaaste beslissing.

Peter Flohr (Pro3) “Wij vinden het schrappen van de parkeergarage geen goed idee. Wij willen weten wat het scheelt in de kosten en opbrengsten als het multicultureel centrum niet wordt gebouwd. Wij willen inzicht in de financiën zonder een koppeling te maken met de renovatie van de Werft Ook wil de partij weten wat het opknappen van de sporthal kost en wat de besparing is als de BackOffice blijft zitten in het Hoefijzer. Ook bepleitte de partij het onderbrengen van sociaal culture activiteiten i het gemeentehuis. Pro3 wil een onderzoekscommissie hoe het tekort van 6 ton is onstaan

Jacky Smit (VVD) vondt dat het SMC betrokken had moeten worden n de plannen van het Dorspart. “Nu moeten we het bezuren”. Volgens de partij ligt het probleem bij het accommodatiebeleid en niet bij de ontwikkeling van het Dorpshart. “Het draagvlak wordt onderuit gehaald en daar passen wij voor. We komen geen 6 ton tekort bij het Dorpshart maar bij het accommodatiebeleid”. De partij pleitte voor een onafhankelijk onderzoek. “Het multicultureel Centrum is er voor de inwoners. Volgens de VVD wordt het geld voor het accommodatiebeleid nu besteedt aan de parkeergarage. “Misschien kan het SMC zelf nog mogelijkheden aandragen?”.

Cees Grootswagers (CDA) “Er wordt nu vanaf 2004 over gesproken. De brief van het SMC heeft de zaak opgeschut. Waarom nu pas op de plaats? Betrek de St. Jozefkerk in het accommodatiebeleid". Het CDA pleitte voor een onafhankelijk onderzoek, maar ze vraagt zich wel af waarom wethouder Aussems (accbeleid) geen discussie voert met de raad. “Vanaf wanneer wist U van het tekort van 6 ton?” Het CDA geeft er de voorkeur aan om geen parkeergarage te bouwen.

Jan Brekelmans van LLoZ vroeg zich af hoe hij deze situatie uit moet leggen aan de burger. “Dat zal niet lukken, want we zitten in een achtbaan”. Brekelmans vondt dat bij het accommodatiebeleid niet transparant is gewerkt. Hij pleitte voor een extern onderzoek, want anders snijdt de slager in zijn eigen vlees. Ook wil LLoZ weten wat de opbrengsten zijn van het SMC. “We moeten hand in eigen boezem steken en pas op de plaats maken”, aldus Brekelmans.

Het slotwoord was aan Bart van Drunen van LLOZ die zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken stak: "Precies een jaar geleden werd ik beëindigt als raadslid. We zijn afhankelijk van stukken die we aangeleverd krijgen. Het niet transparant werken valt niet uit te leggen, en dat stelt me diep teleur”, aldus het raadslid.