Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 23, 2011

"Stilte wakkert onrust onder parochianen aan"

KAATSHEUVEL – De stilte rond de sa­menvoeging van de parochies Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer roept veel vraagtekens op bij de parochianen. Deken Ron van den Hout zegt begrip te hebben voor de ‘groeiende ongerustheid’. hierover. Volgens hem moet bin­nenkort meer informatie naar bui­ten komen over de fusieplannen. „Het was inderdaad te lang stil.” Maar toch wil hij nu nog niet uit de doeken doen waarom het over­leg over de samengaan van de pa­rochies moeizaam verloopt. „Dat lijkt me gewoon niet verstandig.”

De plannen in Loon op Zand ma­ken deel uit van de grote herinde­ling van bisdom Den Bosch. Door samenvoegingen moet het aantal parochies fors omlaag. Loon op Zand/ Kaatsheuvel was één van de acht (pilot)parochies die bij dit proces voorop zouden lopen. Maar het blijkt een tijdrovende en ingrij­pende operatie, die gevoelig ligt. Het overleg tussen de parochies heeft ook een tijd stil gelegen. Maar geen van de betrokken par­tijen wil zeggen wat de reden hier­voor is. Het bisdom heeft nu in ieder geval aangedrongen op meer spoed. Vol­gens pastoor Peter Luijckx van Loon op Zand, beoogd pastoor van de ‘nieuwe’ parochie, wordt de draad weer opgepakt.

„Ik wil daarbij helpen”, aldus de­ken Ron van den Hout van deke­naat Heusden-Waalwijk-Zaltbom­mel, waar Loon op Zand onder valt. Volgens hem is overigens ach­ter de schermen wel degelijk hard gewerkt aan de fusie.

„Je kunt zulke discussies ook niet altijd op straat gooien. Maar het is nu wel tijd om snel meer duidelijk­heid te geven.”


Bron: Brabants Dagblad door Michel Koster