Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, maart 19, 2011

Dorpshart kreunt onder ambities en kosten

Kaatsheuvel - Het Marktplein in Kaats­heuvel is veranderd in een kale uitgestrekte vlakte. Het oude ge­meentehuis ligt plat en panden aan de Nieuwe Markt zijn ge­sloopt. Het kan de inwoners van Kaatsheuvel niet ontgaan. Hier wordt gewerkt aan het Bruisend Dorpshart. Een weg terug is er niet meer. Toch groeien de twijfels in het dorp weer. Hoe levendig wordt dit nieuwe centrum nu de gemeente Loon op Zand zo wor­stelt met de kosten van dit miljoe­nenproject?

Wethouder Jacques Broeders (Ge­meentebelangen, Bruisend Dorps­hart) draait er niet omheen. De ambities moeten bijgesteld wor­den om niet weg te zakken in een financieel moeras. Wel heeft hij moeite met verhalen dat het hele project wankelt. „Dat klopt echt niet. Het project blijft in grote lij­nen overeind, zoals het gemeente­huis, parkeerkelder, woningen en horeca. Wat wel onder spanning staat, is de bouw van het multi­functioneel centrum (Carré). Zo eerlijk moeten we wel zijn.”

Het lijkt vreemd dat de plannen nu al ingrijpend gewijzigd moeten worden door financïele tegenval­lers. De eerste steen voor het nieu­we centrum is nog niet eens ge­legd. „ Achteraf is het besluit over de kredieten voor het Bruisend Dorpshart misschien toch te snel genomen”, stelt Broeders vast.

Na jaren van plannenmakerij en discussie wilden college en meer­derheid van de gemeenteraad ein­delijk een knoop doorhakken over het dorpshart. Niet lullen, maar poetsen, dat idee.

De verkiezingen van maart vorig jaar speelden hierbij een rol, ver­moedt Broeders. Want de Kaats­heuvelse inwoners snakten ook een keer naar helderheid over de plannen. De partijen wilden de kiezers iets moois bieden en met een gemeentelijke bijdrage van zo’n 20 miljoen euro zou het moe­ten lukken.

Broeders kreeg na de verkiezingen het loodzware dossier dorpshart in zijn portefeuille en concludeert nu dat de risico’s en ambities rond dit project toch ‘wat te groot wa­ren’. De tijden zijn veranderd. Zo rekende de gemeente Loon op Zand op 2 à 2,5 miljoen aan subsi­die voor het dorpshart, maar heeft daarvan nog maar een kleine half miljoen binnen. Ook is het nog maar zeer de vraag of het toekom­stige bouwproject Sweens­straat- West in Kaatsheuvel 6 mil­joen euro gaat opleveren, zoals ge­hoopt. „Het gaat hier om stevige fi­nanciële risico’s”, beseft Broeders.

„Te stevig achteraf.”

En daar is dan ook nog eens het dreigend tekort van zes ton per jaar op met name de exploitatie van het nieuwe sociaal-cultureel centrum en de sporthal. De ge­meente komt niet uit met de 1,1 miljoen euro, die ze daarvoor aan de stichting Multifunctionele Cen­tra ( MFC) wil verstrekken. „ MFC gaf al eerder aan hiervoor zo’n 1,7 miljoen nodig te hebben. We heb­ben deze discussie veel te lang la­ten lopen”, geeft Broeders toe.

Maar na onderzoek door extern bureau ICS was er geen ontken­nen meer aan. De kosten en ambi­ties moeten omlaag, en snel. „ Som­mige mensen zijn bang voor ima­go- schade als de plannen worden bijgesteld. Maar daar heb ik lak aan. Je moet de financiële proble­men niet voor je uit gaan schui­ven. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We hebben als college eerst een wat brutaal voor­stel gedaan om de dure parkeerkel­der uit het plan te schrappen.

Maar de politiek wil daar niet aan.” Er is haast geboden, want de bouwers van Heijmans staan al klaar om aan de klus in Kaatsheu­vel te beginnen. Zo start nog dit jaar de bouw van het nieuwe ge­meentehuis. Aan dat ontwerp valt niet veel meer te veranderen, denkt Broeders. „ Misschien dat in het nieuwe gemeentehuis nog wat extra ruimte kan komen voor so­ciaal- culturele activiteiten. Maar echt een gemeenschapshuis zoals geopperd is, zal het vrijwel zeker niet gaan worden” De plannen voor het nieuwe mul­tifunctionele centrum zijn door de financiële tegenvallers wel onzeker geworden. Onderzoek moet uitwij­zen of het toekomstige Carré klei­ner kan of er helemaal niet moet komen. De huidigeWerft zou in dat laatste geval opgeknapt moe­ten worden. „ De ambities zijn op een gegeven moment gewoon te groot geworden”, vindt Broeders.

„ Eerst zou de grote zaal maar liefst 600 plaatsen krijgen. Daarna is het teruggebracht tot 400, maar een zaal voor 250 mensen moet ook kunnen. We praten hier wel over een dorp als Kaatsheuvel.” Ook de sporthal wordt waarschijnlijk min­der groot dan eerder gedacht en verhuist niet naar de rand van Kaatsheuvel, maar blijft op de hui­dige plek van deWerft.

„We willen alle accommodaties in de gemeente en het gebruik daar­van nog eens goed tegen het licht houden. Je ziet nu veel leegstand.

Iedereen wil z’n eigen hokske, maar is dat wel nodig. De samen­werking en overleg tussen accom­modatiebeheerders kan nog veel beter. Daar zijn nog veel kosten te besparen.”

Rustig nadenken over de planwijzi­gingen voor het dorpshart is er niet bij. „Er is een flinke tijds­druk”, beaamt Broeders. De bou­wers Heijmans, ProperStok en WSG willen weten waar ze aan toe zijn en staan klaar om te begin­nen. Bovendien liggen er al afspra­ken met de bedrijven en dreigen schadeclaims en juridische proce­dures als de plannen rigoureus om­gegooid worden. „Het is allemaal niet simpel” Toch is Broeders niet pessimistisch over de afloop van deze hele discussie. „ In tijd van nood worden vaak goede ideeën geboren. Mogelijk komt er een creatieve oplossing uit de bus, waar partijen enthousiast mee aan de slag gaan. Kaatsheuvel krijgt in ieder geval z’n nieuwe centrum, zoals beloofd.”

Bron: Brabants Dagblad Door Michel Koster

2 Comments:

Blogger Reaguurder said...

Pabo politiek

19 maart, 2011  
Blogger H.W.Bogaard said...

Het artikel vandaag in het BD is mij op het lijf geschreven en niet alleen geld dat voor mij.Woorden als bouwput enz. kloppen exact.Het vorige en huidige B en W en gemeenteraad hebben er een gigantische puinhoop van gemaakt!!!!!En nu moeten de burgers van de gem.LOZ ervoor op draaien.In en in triest is deze zaak vooral omdat alles zo voorspelbaar was en is!Ben ook nieuwsgierig naar de kosten van de schadeclaims die zullen gaan komen.

22 maart, 2011  

Een reactie posten

<< Home