Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 29, 2011

Loon op Zand in ‘crisissfeer’

KAATSHEUVEL – De slechte finan­ciële positie van Loon op Zand zorgt voor een crisissfeer in de ge­meenteraad. Gisteravond vielen harde woorden over de grote te­genvallers die aan het licht zijn ge­komen bij het doorspitten van de begroting. „Ik ben boos en zit vol schaamte”, stelde raadslid Loes He­ijs (Gemeentebelangen) in een emotioneel betoog. Hoe kon ze de mensen uitleggen dat het finan­cieel allemaal zo uit de hand is ge­lopen? Dat gevoel leefde bij meer partijen.

De resultaten van de gro­te financiële schoonmaak zijn bij de politiek ingeslagen als een bom. Veel beoogde bezuinigingen blij­ken de laatste jaren niet gereali­seerd en zijn ook niet haalbaar. Verder zijn er nog enkele grote fi­nanciële tegenvallers, waardoor nog eens tonnen extra moet wor­den bezuinigd. Als er niks gebeurt, dreigt dit jaar een tekort van 1,3 miljoen op de jaarrekening.

Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand) en Peter Flohr (Pro3) na­men zelfs het woord crisis in de mond. Volgens Brekelmans zit de ‘gemeente met een financiële erfe­nis opgezadeld, die ieder normaal mens zou weigeren’.

Oppositiepartijen VVD en CDA haalden fors uit naar het huidige college. Het afgelopen jaar zou veel te weinig zijn gebeurd. Dat was te­gen het zere been van wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). Volgens hem is juist veel werk verzet. „ Het was heel hard nodig om financieel orde op zaken te stellen, ook al zijn de uitkomsten vervelend.” Ook sprak hij met klem de sugges­tie van het CDA tegen dat de ge­meente de provincie een ‘sluiten­de begroting’ aanbood, waarvan ze vooraf wist dat die niet klopte.

De forse kritiek van met name het CDA viel ook verkeerd bij Peter Flohr (Pro3). Hij wees erop dat de problemen al dateren van de vori­ge ‘regeerperiode’, toen de chris­tendemocraten nog deel uitmaak­ten van de coalitie. Volgens hem komen deze lijken nu uit de kast, omdat eindelijk financieel orde op zaken wordt gesteld.

Over één ding waren de partijen het wel eens. Dit soort financiële tegenvallers mogen nooit meer voorkomen. Dat betekent voortaan reële en harde bezuini­gingsmaatregelen. Maar ook de kei­harde opdracht om te zorgen dat bezuinigingen ook echt gehaald worden. „Het is voor ons ook een harde les geweest”, aldus burge­meester Wim Luijendijk.

Bron Brabants Dagblad Auteur M. Koster.