Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, april 21, 2011

“Wij krijgen zo een baantjé"


Foto: Frank Trommelen


VMBO-leerlingen van het Dr.Mollercollege Kaatsheuvel met studierichting Logistiek & vervoer doen twee jaar ervaring op bij DMG in Waalwijk. Gisteren waren de examens. Op de werkvloer.

Kaatsheuvel/Waalwijk – In het immens grote distributiecentrum van DMG in Waalwijk staat Koen Swaans (15) keukenbladen na te meten. Hij is derdejaars student Transport & Logistiek aan het Dr. Mollercolege in Kaatsheuvel en werkt één dag in de week onder begeleiding bij DMG. “Alles moet goed gecontroleerd worden, anders worden de verkeerde bladen uitgeleverd”, zegt de leerling, niet onder stoelen of banken steekt dat hij het werk leuker vindt dan in de klas te zitten.

Een eindje verderop zijn leerlingen met het afleggen van hun examen. Ze zijn zogenaamd voor één dag medewerker van een bureau dat een popconcert organiseert. Terwijl examinator Jack Oomen druk meeschrijft, want tussen de lading zit een doos kebab die over de datum is, er is een keyboard teveel geleverd die eruit gehaald moet worden en er is een doos stuk die retour moet. “Controleren en nogmaals controleren is het toverwoord”, zegt Oomen.

Op de bovenetage zijn leerlingen bezig met het theorie-examen. Ze krijgen een blanco vel aangereikt waarop ze zo efficiënt mogelijk magazijnstellingen moeten intekenen. “Ze hebben een lijst gekregen waaraan de inrichting moet voldoen. De leerlingen krijgen 90 minuten voor de opdracht. “Bij dit werk moet je scherp blijven”, zegt Emely van Summeren(16). Maarten Passchier (18) zit te piekeren. “Ik heb hier echt moeite mee”, zegt hij eerlijk.

De meesten zijn binnen de gestelde tijd klaar. De studenten zijn vol lof over de begeleiding van de mensen van DMG. “Het personeel is allemaal even vriendelijk”, stelt Mike Knopper (16) Volgens hem staat de opleiding hoog aangeschreven. “Door onze werkervaring kunnen we allemaal gemakkelijk aan een baantje komen”. Maar de meesten stromen door naar het ROC om hun MBO-diploma te gaan halen.

Volgens Oomen is het samenwerkingsproject op VMBO-niveau uniek in Nederland en loopt het naar tevredenheid. Olav van Berkel van DMG is het met hem eens. “Dit project waarbij wij leerlingen binnenhalen is een win-win situatie. Over vier jaar komt de branche 60.000 arbeidsplaatsen tekort. We hopen dan veel leerlingen ingelijfd te hebben als medewerker”.

Bron Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen