Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, juni 06, 2011

Jonge koning (19) past in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Het Koningschieten op de Kasteelweide in Loon op Zand kende zaterdag een wonderlijke ontknoping.

Tot zijn eigen schrik schoot de 19-jarige Ivo van Boxtel de vogel met één schot aan flarden. Op dat moment was hij de komende vier jaar koning van gilde St. Ambrosius. Dat was dus eigenlijk niet de bedoeling.

Omdat het koningschap een dure aangelegenheid is, werd achter de schermen contact gezocht met de ouders van de jonge koning. Het schenken van het Gildebier en een schild van een slordige 800 euro bleek geen probleem te zijn.

Wel werd de nog studerende Van Boxtel steeds bleker, toen hoofdman Jan van Riel alle plichtplegingen opsomde. Na rijp beraad besloot Van Boxtel van het koningschap af te zien. De prijs, een wekker mocht hij houden.

Er werd een reservevogel opgezet en men begon opnieuw. Na 88 schoten was het Kaatsheuvelnaar Frans Basters die het laatste stuk van de vogel aan flarden schoot en het koningschap aanvaardde. De familie Basters is een echte gildefamilie Zowel de echtgenote als de twee dochters van de nieuwe koning zijn lid van St. Ambrosius.




Brabants Dagblad: Auteur Jan in 't Groen