Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juli 09, 2011

Proef koopzondagen roept nog vragen op

KAATSHEUVEL – De proef met extra koopzondagen roept nog veel vra­gen op bij ondernemers in de ge­meente Loon op Zand. Mogelijk gaat de proef al vanaf volgende week in Kaatsheuvel van start, maar zeker is dat niet. Piet den Hartog, voorzitter van Winkeliers­vereniging Kaatsheuvel, onder­zoekt nu de steun voor een proef in de zomermaanden.

Zelf is hij als eigenaar van de Al­bert Heijn een groot voorstander van de verruiming van de zondag­openstelling. „ Als meer dan de helft van de winkeliers de proef steunt, dan mogen we volgende week zondag al open”, stelt Den Hartog. „Dat is mij vanuit het ge­meentehuis verzekerd.”

De gemeenteraad heeft eind vori­ge maand ingestemd met een proef in de zomermaanden. On­dernemers krijgen de kans om in de periode van juli tot en met sep­tember proef te draaien met extra koopzondagen. Wel moest er vol­doende draagvlak voor zo’n pilot zijn.

Guus van Es, voorzitter van de Loonse Ondernemersvereniging, wacht nog altijd op een uitnodi­ging van de gemeente voor een bij­eenkomst met alle ondernemers­verenigingen. „Daar zou gespro­ken worden over de precieze opzet van de proef. Want die is nog niet bekend.” De gemeente bevestigt dat. Volgens haar volgt die uitnodi­ging en bijeenkomst snel.

Den Hartog onderneemt nu al ac­tie om geen tijd te verliezen. „ De zomervakantie is aangebroken. De­ze tijd is juist gunstig om de win­kels op zondag te openen”, stelt hij, ook doelend op de vele toeris­ten in de gemeente.

Deze week is bij een bijeenkomst van Kaatsheuvelse winkeliers al ge­keken of er voldoende steun is voor de proef. Volgens Den Hartog was een ruime meerderheid voor de pilot, maar de gemeente vond die steekproef niet representatief, omdat lang niet alle negentig win­keliers bij de avond aanwezig wa­ren. Den Hartog gaat daarom nu de overige winkeliers langs. „Er lijkt zich zich een meerderheid voor de proef af te tekenen.”

Wel zijn het, volgens hem, met na­me supermarkten die in de zomer op zondag open willen en slechts een enkele winkel.

Met de resultaten van de proef wil de gemeente kijken of een uitbrei­ding van de zondagopenstelling in de toekomst mogelijk is. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het draagvlak onder ondernemers, maar ook naar zaken als openbare orde, veiligheid, leefbaarheid en zondagsrust.


Bron: Brabants Dagblad