Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juli 06, 2011

WSG: verlies over 2010 is 63,6 miljoen euro

OOSTERHOUT - De woningstichting WSG heeft over het jaar 2010 een verlies van 63,3 miljoen euro geleden. De stichting stoot voor 150 miljoen euro aan projecten af. Dat heeft WSG woensdagmiddag op een persconferentie bekend gemaakt.

Van die 63,3 miljoen is 51 miljoen een zogenoemde afboeking op de waarde van hun bezit. Het verlies uit de gewone bedrijfsvoering is 10 miljoen euro. Ook is het eigen vermogen flink geslonken.

Bouwgrond

WSG, dat woningbouwprojcten heeft in heel West-Brabant, kwam in de financiële problemen door de uitzonderlijk grote grondpositie. Liefst 205 hectare (2.050.000 vierkante meter) bouwgrond heeft WSG in haar bezit. Daarmee is de Geertruidenbergse corporatie de grootste grondbezitter van alle woningbouwverenigingen in Nederland in zijn omvang. Terwijl WSG qua omvang en huizenbezit op nationaal niveau hooguit een rol in de marge speelt. Eind 2009 had de corporatie bijvoorbeeld dik 4.000 woningen in bezit. Ter illustratie: Lefier, een flinke woningcorporatie in Noord-Nederland, heeft 35.000 verhuurbare objecten.

Molensteen

De enorme grondpositie en vooral de kosten (in de vorm van rente op leningen) die daarmee zijn gemoeid, zijn volgens insiders een molensteen om de nek van WSG. Tel daarbij op de financiële malaise in de bouwwereld – afgelopen jaar is er een laagterecord geboekt als het gaat om woningbouw (op hetzelfde niveau als begin jaren 50 van de vorige eeuw) – en de strengere regels voor het aangaan van leningen.

Bron: BN De Stem