‘ Situatie WSG is dramatisch’
WooncorporatieWSG, ook zeer actief in deze regio, nam grote risico’s. Te groot, achteraf. Een dramatische val tekent zich af.
Een verlies van ruim 63 miljoen euro, dat is ‘een hele hoop geld’. „Maar dat bedrag is absoluut realistisch”, is de stellige mening van interim- bestuurder Peter Ruigrok van woningcorporatieWSG. In de werkkamer van voormalig bestuurder Peter Span geeft Ruigrok openheid van zaken. In april, een week na het vertrek van Kaatsheuvelnaar Peter Span, trad Ruigrok aan.
Als zwaargewicht met ruime ervaring in de vastgoedwereld kreeg hij de opdracht de ‘continuïteit en financiële positie vanWSG’ te onderzoeken. Nu, drie maanden later, tekent zich ‘een dramatische val’ af, bevestigt hij.
„Met de hulp van externe adviseurs zijn alle projecten door onze vingers gegaan. En dan zie je dat het vermoeden dat er een en ander mis was, heel langzaam wordt bevestigd. Als het eigen vermogen van 67 miljoen met 63 miljoen is geslonken, en er dus nog maar 4,2 miljoen overblijft, dan is dat dramatisch.”
- In het jaarverslag constateert u dat voormalig bestuurder Peter Span een ‘gebrek aan bestuurlijke professionaliteit’ heeft. Wat ging er mis?
„WSG ontwikkelde projecten buiten de grenzen van haar werkgebied. Maar dat gebeurde at random. Er zat geen strategie achter de aankopen. WSG bezit 205 hectare aan grond. Voor een corporatie met de omvang vanWSG, met vierduizend woningen, is dat de grootste grondpositie in heel Nederland. Bovendien werd de grond voor een heel hoge prijs aangekocht. Er zijn te veel risico’s genomen.”
- Hoe kon dat zo lang voortduren?
„WSG heeft in het verleden heel goede dingen gedaan, maar ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment bevangen wordt door het idee dat je niks meer fout kunt doen. Dan is het natuurlijk zaak, althans als je een professioneel bestuurder bent, om met beide benen op de grond te blijven staan. ”
- Gaat hier de vergelijking met een zonnekoning op?
„Dat woord zal ik nooit in de mond nemen.”
- Dan komen we aan de rol van de Raad van Commissarissen. Waar was zijn toezicht?
„Ik vind het moedig dat de Raad van Commissarissen onderzoek wil verrichten naar zijn eigen functioneren in het verleden. Voor een deel zitten in die raad nog dezelfde mensen. Daarnaast komt er onderzoek naar het functioneren van Peter Span. Duidelijk is al wel dat hij de raad op een aantal punten onwetend heeft gehouden. Voor een aantal leningen is geen toestemming gegeven door de raad.”
- Valt dat onder de noemer misleiding?
„Ik doe daar geen uitspraak over.
Er loopt nog een onderzoek. Daarin is plaats voor hoor en wederhoor. Dat onderzoek is ook de reden dat in het jaarverslag staat dat de bestuurder nog geen decharge is verleend. Tot die tijd blijft de bestuurder verantwoordelijk voor het behaalde resultaat. Of hij daarvoor ook aansprakelijk is, dat is een tweede. Dat ligt heel ingewikkeld.”
- Projecten waarvoor nog geen bouwverplichting was afgesproken, legt u voorlopig stil. Welke zijn dat?
„In september gaan wij de gemeenten informeren welke dat zijn. In het verleden zijn niet in alle contracten de voorwaarden voor die bouwverplichting vermeld. Inmiddels is het ook bij ons gangbaar dat we niet gaan bouwen voordat 70 procent van alle woningen is verkocht. Een belangrijk deel van onze projecten bevindt zich buiten ons werkgebied. Wij gaan ons nu oriënteren op onze primaire taak.”
„Waarom zouden wij op een aangekochte locatie honderd woningen gaan bouwen als daarvan maar 10 procent voor sociale woningbouw is bestemd? Wij zullen grond verkopen, maar ook bouwclaims. Van de lijst van 50 miljoen euro hebben wij inmiddels vier projecten bijna overgedragen aan andere corporaties.”
Bron: Brabants Dagblad: door Henk van Ingen en Marja Klein Obbink
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home