Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juli 08, 2011

‘ Situatie WSG is dramatisch’

WooncorporatieWSG, ook zeer actief in deze regio, nam grote risico’s. Te groot, achteraf. Een dramatische val tekent zich af.


Een verlies van ruim 63 mil­joen euro, dat is ‘een hele hoop geld’. „Maar dat be­drag is absoluut realis­tisch”, is de stellige mening van in­terim- bestuurder Peter Ruigrok van woningcorporatieWSG. In de werkkamer van voormalig bestuur­der Peter Span geeft Ruigrok open­heid van zaken. In april, een week na het vertrek van Kaatsheuvel­naar Peter Span, trad Ruigrok aan.

Als zwaargewicht met ruime erva­ring in de vastgoedwereld kreeg hij de opdracht de ‘continuïteit en financiële positie vanWSG’ te on­derzoeken. Nu, drie maanden la­ter, tekent zich ‘een dramatische val’ af, bevestigt hij.

„Met de hulp van externe advi­seurs zijn alle projecten door onze vingers gegaan. En dan zie je dat het vermoeden dat er een en an­der mis was, heel langzaam wordt bevestigd. Als het eigen vermogen van 67 miljoen met 63 miljoen is geslonken, en er dus nog maar 4,2 miljoen overblijft, dan is dat dra­matisch.”

- In het jaarverslag constateert u dat voormalig bestuurder Peter Span een ‘gebrek aan bestuurlijke professio­naliteit’ heeft. Wat ging er mis?
„WSG ontwikkelde projecten bui­ten de grenzen van haar werkge­bied. Maar dat gebeurde at random. Er zat geen strategie ach­ter de aankopen. WSG bezit 205 hectare aan grond. Voor een corpo­ratie met de omvang vanWSG, met vierduizend woningen, is dat de grootste grondpositie in heel Nederland. Bovendien werd de grond voor een heel hoge prijs aan­gekocht. Er zijn te veel risico’s ge­nomen.”

- Hoe kon dat zo lang voortduren?
„WSG heeft in het verleden heel goede dingen gedaan, maar ik kan me voorstellen dat je op een gege­ven moment bevangen wordt door het idee dat je niks meer fout kunt doen. Dan is het natuurlijk zaak, althans als je een professio­neel bestuurder bent, om met bei­de benen op de grond te blijven staan. ”

- Gaat hier de vergelijking met een zonnekoning op?
„Dat woord zal ik nooit in de mond nemen.”

- Dan komen we aan de rol van de Raad van Commissarissen. Waar was zijn toezicht?
„Ik vind het moedig dat de Raad van Commissarissen onderzoek wil verrichten naar zijn eigen func­tioneren in het verleden. Voor een deel zitten in die raad nog dezelf­de mensen. Daarnaast komt er on­derzoek naar het functioneren van Peter Span. Duidelijk is al wel dat hij de raad op een aantal punten onwetend heeft gehouden. Voor een aantal leningen is geen toe­stemming gegeven door de raad.”

- Valt dat onder de noemer mislei­ding?
„Ik doe daar geen uitspraak over.

Er loopt nog een onderzoek. Daar­in is plaats voor hoor en weder­hoor. Dat onderzoek is ook de re­den dat in het jaarverslag staat dat de bestuurder nog geen decharge is verleend. Tot die tijd blijft de be­stuurder verantwoordelijk voor het behaalde resultaat. Of hij daar­voor ook aansprakelijk is, dat is een tweede. Dat ligt heel ingewik­keld.”

- Projecten waarvoor nog geen bouwverplichting was afgesproken, legt u voorlopig stil. Welke zijn dat?
„In september gaan wij de ge­meenten informeren welke dat zijn. In het verleden zijn niet in al­le contracten de voorwaarden voor die bouwverplichting ver­meld. Inmiddels is het ook bij ons gangbaar dat we niet gaan bouwen voordat 70 procent van alle wonin­gen is verkocht. Een belangrijk deel van onze projecten bevindt zich buiten ons werkgebied. Wij gaan ons nu oriënteren op onze primaire taak.”

„Waarom zouden wij op een aan­gekochte locatie honderd wonin­gen gaan bouwen als daarvan maar 10 procent voor sociale wo­ningbouw is bestemd? Wij zullen grond verkopen, maar ook bouw­claims. Van de lijst van 50 miljoen euro hebben wij inmiddels vier projecten bijna overgedragen aan andere corporaties.”

Bron: Brabants Dagblad: door Henk van Ingen en Marja Klein Obbink