Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juli 06, 2011

WSG presenteert jaarcijfers

Geertruidenberg - Stichting WSG heeft vandaag haar jaarcijfers 2010 gepresenteerd. De corporatie heeft door afwaardering op grondposities een behoorlijk verlies te verwerken. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) hebben WSG vijf maanden de tijd gegeven om een herstelplan tot uitvoer te brengen. In het herstelplan is de volkshuisvestelijke continuïteit van het WSG-bezit uitgangspunt. Het CFV, WSW en het ministerie van BZK hebben hun vertrouwen uitgesproken in deze aanpak van WSG.

De woningcorporatie uit Geertruidenberg heeft een verlies van € 63,6 miljoen moeten noteren over het jaar 2010. Dit is voornamelijk het gevolg van de afwaardering op het omvangrijke aantal grondposities dat werd aangekocht in de afgelopen jaren. Het eigen vermogen bedraagt per 31 december 2010 € 4,2 miljoen. WSG is momenteel nog voldoende liquide. Regulier planmatig onderhoud en ander individueel woningonderhoud worden zoals gebruikelijk uitgevoerd.

Uit het onlangs opgestelde meerjarenperspectief is gebleken dat WSG – naast het realiseren van de in aanbouw zijnde projecten - geen verdere investeringsruimte meer heeft om al haar projecten in portefeuille te realiseren. Het verkopen van projecten en grondposities is momenteel één van de belangrijkste activiteiten waarmee WSG haar liquiditeitspositie op korte termijn tracht te versterken. WSG voert hierover onder meer verregaande gesprekken met diverse collega-corporaties.

Herstelplan
Interim-bestuurder Ruigrok startte begin april met zijn inventarisatie gericht op continuïteit en de financiële positie van WSG. In mei presenteerde Ruigrok het plan van aanpak aan de Raad van Commisarissen. Hierin werden diverse oplossingsrichtingen genoemd.

Het zelfstandig voortbestaan van WSG is één van de oplossingsrichtingen. Andere oplossingsrichtingen zijn regionale samenwerking met grotere collega-corporaties met behoud van zelfstandigheid, samengaan met één of meerdere kleinere corporaties of toevoeging van WSG als zelfstandig onderdeel aan een grotere corporatie. Combinaties van verschillende oplossingsrichtingen zijn niet uitgesloten.

De komende periode gaat WSG aan de slag met het uitwerken van de diverse oplossingsrichtingen. Het CFV, WSW en het ministerie van BZK hebben hun vertrouwen uitgesproken over de huidige aanpak. Zij geven WSG vijf maanden de tijd voor het realiseren van een herstelplan waarin de oplossingsrichtingen worden uitgewerkt. Uiterlijk december moet WSG komen met een besluit over de toekomst. Het behoud van de volkshuisvestelijke continuïteit van het WSG-bezit is hierbij uitgangspunt.

Werkgroep
Voor het uitwerken van het herstelplan en het beoordelen van de oplossingsrichtingen is een werkgroep samengesteld waarin naast vertegenwoordigers van CFV, WSW, het Ministerie van BZK ook de Gemeente Geertruidenberg zitting heeft. Deelname van de gemeente sluit aan bij haar wens om directe betrokkenheid vanwege het belang bij WSG en het WSG-bezit.

Woningcorporatie WSG bezit circa 4.500 woningen en verhuureenheden. De werkzaamheden worden verricht vanuit twee vestigingen in Geertruidenberg en Roosendaal. Bij WSG werken ruim 30 medewerkers.

Bron: WSG