Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, november 09, 2011

Onrust in Loon op Zand door gebrek aan lef’

KAATSHEUVEL – De voortdurende onzekerheid over mogelijke bezui­nigingen zorgt voor onrust onder verenigingen en instellingen in de gemeente Loon op Zand. Dat stel­len CDA en VVD. Volgens de op­positiepartijen toont het college geen lef en stelt het de echte keu­zes opnieuw een jaar uit. „Die be­sluiteloosheid doet onrecht aan de inwoners”, luidt hun harde oor­deel.

De oppositiepartijen in Loon op Zand nemen alvast een voorschot op de politieke discussie over de bezuinigingen, die morgen wordt gevoerd. De twee partijen zijn zeer kritisch over de voorstellen voor de gemeentebegroting van 2012. Het college zoekt de bezuini­gingen voor volgend jaar vooral in een forse bezuiniging op het on­derhoud van wegen en groen. Zo worden de komende jaren bijvoor­beeld alleen wegen gerepareerd als echt sprake is van gevaarlijke situa­ties.

CDA en VVD vinden het ‘zeer on­verstandig’ om zo op onderhoud te gaan bezuinigen. „Die kosten ko­men later dubbel en dwars terug”, voorspelt CDA-fractievoorzitter Gert-Jan van den Dries. „ Als je geen goed onderhoud pleegt, zijn straks veel grotere investeringen nodig om alles weer op orde te krijgen.” De VVD spreekt nu al van een minimale kwaliteit van de openbare ruimte.

Het is duidelijk dat vanaf 2013 in ie­der geval extra maatregelen nodig zijn om de begroting op orde te krijgen.

Het college heeft alvast een voor­zet gegeven van mogelijke bezuini­gingen. „Die worden in grote lij­nen zonder enige onderbouwing aangekondigd en zorgen voor veel commotie”, aldus het CDA. Het doelt daarmee op de protesten van bijvoorbeeld bibliotheek, peuter­speelzalen en sportclubs.

Volgens de oppositie is het onver­mijdelijk dat er bezuinigingen ko­men die het ‘sociale vlak raken’. „Maar neem dit soort maatregelen dan wel zorgvuldig”, meent Van den Dries.

Het college wijst erop dat de dis­cussie met de gemeenteraad over de toekomst van Loon op Zand nog loopt en echte keuzes dus vol­gend jaar gemaakt moeten wor­den. CDA en VVD zijn zeer teleur­gesteld dat die kerntakendiscussie nog niet is afgerond. „Het college heeft daarin gefaald.”

De financiële situatie van de ge­meente baart de oppositie flinke zorgen. „Wij moeten ervoor wa­ken dat het infarct van de gemeen­te Loon op Zand niet gaat leiden tot de ondergang van het Bruisend Dorpshart”, stelt Jacky Smit (VVD). „ Organisatorisch en finan­cieel heeft de gemeente het niet in de hand.”

De oppositiepartijen keren zich in ieder geval tegen een jaarlijkse ozb-verhoging van 3 procent ‘al­leen om de begroting sluitend te krijgen’. „ Als die belasting om­hoog gaat, moeten de mensen daar echt iets voor terugkrijgen. Dat is nu niet het geval.”

Vorig jaar kwamen VVD en CDA nog met een alternatieve begro­ting. Maar daar zien ze dit jaar van af. „We missen daarvoor de beno­digde informatie.”

Bron: Brabants Dagblad