Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, februari 29, 2012

Nightliner blijft op de weg

KAATSHEUVEL – De toekomst van de Nightliner die op zaterdagavon­den tussen Tilburg, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Waalwijk rijdt, is in ieder geval tot en met april 2013 gewaarborgd. Dat hebben de drie gemeenten besloten.

De provincie en de regio GGA Midden-Brabant namen het afgelo­pen jaar nog de kosten op zich. De proef loopt na april op z’n einde.
Tilburg, Loon op Zand en Waal­wijk nemen het financiële stokje daarna over. Dat kost iedere ge­meente maximaal 4000 euro. Zo’n investering valt te rechtvaardigen, oordelen de gemeenten. Verkeers­veiligheid is daarbij het belangrijk­ste argument. De opzet is dat be­schonken bestuurders voor de nachtbus kiezen in plaats van zelf achter het stuur te kruipen.

Er zit nog wel een ( kleine) maar aan het voortbestaan van de Night­liner tussen Tilburg en Waalwijk. Bij aanzienlijke overlast kunnen de gemeenten besluiten het pro­ject vroegtijdig stop te zetten. Het afgelopen jaar hebben zich op de Nightliner overigens geen noe­menswaardige incidenten voorge­daan.

De opzet van de Nightliner blijft
onveranderd. De bus rijdt ook na april iedere zaterdagnacht om 1.30, 2.30 en 3.30 uur weg uit het cen­trum van Tilburg. Na een stop in Loon op Zand ( busstation) en Kaatsheuvel (de Horst) volgen nog tweeWaalwijkse haltes.

Stappers, die 5 euro voor een rit betalen, maken vooral gebruik van de laatste mogelijkheid. De eerste twee ritten zijn vrij rustig. Uit tel­lingen blijkt dat per zaterdag ge­middeld zo’n 135 uitgaande jonge­ren gebruikmaken van de Nightli­ner. Er zijn de afgelopen maanden ook uitschieters genoteerd van 155 stappers per avond. De laatste vier maanden is de bezettingsgraad van de nachtbus behoorlijk toege­nomen. Eerder zat de Nightliner op zo’n 100 gebruikers per zater­dag. Ruim de helft van de passa­giers
stapt uit in Loon op Zand of Kaatsheuvel. De politiek in Loon op Zand is zeer tevreden over het eerste jaar van de Nightliner, zo bleek gisteravond bij de commissie Fysieke Omgeving en Milieu. Wel riepen de meeste partijen op om nog goed naar de kosten van de nachtbus te kijken. Ze vinden dat de financiële steun van de gemeen­te( n) zo beperkt mogelijk moet blijven. Het uiteindelijke doel is om het project kostendekkend te krijgen, zodat helemaal geen geld uit de gemeentekas nodig is. Vol­gens de VVD is met een lichte ver­hoging van de ritprijzen ( de prijs van een biertje of een wijntje) het gat al gedicht. Lijst Loon op Zand vroeg zich af of de Nightliner ook op vrijdag kon gaan rijden. Maar die kans lijkt voorlopig klein.

Bron: Brabants Dagblad door Pim Dikkers en Michel Koster