Debat over herindelen of toch samenwerken
KAATSHEUVEL – Pro3 houdt maandag in samenwerking met het Brabants Dagblad een debatavond over de voors en tegens van gemeentelijke samenwerking of samenvoeging. De avond in DeWerft in Kaatsheuvel start om 20 uur en is voor iedereen toegankelijk. Er is ruimte voor discussie aan de hand van prikkelende stellingen.
Ook zijn er drie sprekers: Hanneke Balk ( bestuurslid van de Vereniging van Brabantse Gemeenten), Frans Hanckmann (voormalig wethouder uit het heringedeelde Udenhout) en Piet van Egmond (voormalig wethouder uit Westervoort). De leiding van de avond is in handen van Brabants Dagblad-journalist Sjaak Koolen.
Treveris zorgt voor de muzikale omlijsting.
Het woord herindeling is niet langer taboe
Loon op Zand twijfelt over de nauwe samenwerkingsplannen met Waalwijk. Het woord herindeling klinkt nu steeds vaker. Voor- en tegenstanders roeren zich.
Het kan hard gaan. September vorig jaar kwamen de burgemeesters Wim Luijendijk (Loon op Zand) en Nol Kleijngeld (Waalwijk) met groot nieuws naar buiten. Niet zonder trots lanceerden ze ambitieuze samenwerkingsplannen, met als uiteindelijke doel één grote gemeentelijke organisatie ( backoffice) voor Loon op Zand én Waalwijk. Maar nu, ruim een half jaar later, is het enthousiasme met name in Loon op Zand flink getemperd. De kosten van de voorgenomen verloving metWaalwijk vallen vies tegen en de twijfels slaan toe. En dus laait de discussie over een eventuele herindeling weer op.
Gemeenteraad en college van Loon op Zand lijken voorlopig niet te willen tornen aan de zelfstandigheid van Loon op Zand.
Niettemin is duidelijk dat de gemeente alle zeilen bij moet zetten om alle taken aan te kunnen.
Op veel fronten wordt al samengewerkt met andere gemeenten (zoalsWaalwijk, Heusden, Tilburg, Dongen), maar het is niet genoeg.
De uitval van één ambtenaar kan al problemen opleveren, schetste burgemeester Luijendijk eerder een van de manco’s van een (te) kleine organisatie. Als je geen goede vervanger hebt, dreigen plannen te blijven liggen. Bovendien wordt de druk op de gemeentelijke organisatie steeds groter door alle taken die vanuit het Rijk op haar afkomen. Niet alleen in Loon op Zand, maar ook bij de grote broerWaalwijk lopen ze tegen dergelijke problemen aan.
De twee gemeenten koersten daarom vorig jaar aan op een zeer innige samenwerking, waardoor Loon op Zand enWaalwijk een stuk minder kwetsbaar moesten worden. De twee burgemeesters zagen grote voordelen in het plan: een meer efficiënte werkwijze, betere dienstverlening en mogelijk zelfs kostenbesparing.
Maar dat laatste blijkt fors tegen te vallen. De voorbereidingskosten van zo’n grote operatie blijken torenhoog, zo tussen de 3 en 5 miljoen euro. Vooral in Loon op Zand is geschrokken gereageerd op die rekening. De gemeente worstelt al met dreigende tekorten en bezuinigingen. Waar tovert ze dat geld vandaan?
De samenwerkingsplannen zijn nog niet afgeblazen, maar beide colleges trappen nu wel op de rem. Het onafhankelijke adviesbureau Berenschot gaat nu waarschijnlijk eerst nader onderzoek doen naar de beoogde samenwerking en de kansen en bedreigingen.
Met de twijfels groeit ook de discussie. Steeds vaker klinken in Loon op Zand geluiden om veel verder te gaan dan een samenwerking: een samenvoeging van gemeenten dus.
Bij zijn afscheid als wethouder pleitte Jacques Broeders (Gemeentebelangen) al voor een onderzoek naar de samenvoeging van de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden. Een opmerkelijk signaal van iemand die alle ins en outs van het Kaatsheuvelse gemeentehuis kent.
Voorstanders van een herindeling roeren zich nu steeds vaker. Daarbij komen allerlei varianten voorbij. Zo opperde voormalig PvdA-raadslidWim Meulesteen om Loon op Zand op te delen: Kaatsheuvel naarWaalwijk, Loon op Zand naar Tilburg en De Moer naar Dongen. Volgens de voorstanders heeft Loon op Zand geen toekomst als zelfstandige gemeente en moet nu écht gekozen worden voor een grotere en betere organisatie en niet voor allerlei ingewikkelde samenwerkingsvormen met andere gemeenten.
Ook zou er een flink financieel voordeel te behalen zijn met een herindeling. Het Rijk heeft namelijk een speciaal potje voor dat soort grote gemeentelijke operaties, waarvan een deel van de voorbereidingskosten (frictiekosten) voor een herindeling betaald worden. De gemeenten hoeven dan niet heel dat bedrag zelf op te hoesten.
Maar ook het samenvoegen van gemeenten is een ingewikkeld en tijdrovend proces. In ieder geval moet aangetoond worden dat er voldoende draagvlak voor een herindeling is. Dat vergt veel onderzoek.
Het samenvoegen van gemeenten blijkt in ieder geval een gevoelig onderwerp. Ook de tegenstanders laten zich niet onbetuigd. Ze vrezen voor een logge organisatie, een (nog) grotere kloof tussen gemeenten en inwoners en het verlies van identiteit van de diverse kernen.
De voorstanders van een zelfstandig Loon op Zand willen niet dat hun gemeente (met publiekstrekkers als Efteling en Loonse en Drunense Duinen) wordt ‘opgeslokt’ door het groteWaalwijk, in navolging van de dorpen Sprang- Capelle enWaspik.
Maar de gemeenteWaalwijk zelf wil juist op geen enkele manier de indruk wekken dat ze haar buurgemeente graag in wil lijven. Ze volgt de ontwikkelingen in Loon op Zand op de voet, maar mengt zich niet te veel in de discussie.
Die laat ze graag over aan de buren.
In Loon op Zand woedt de discussie voorlopig nog buiten de raadzaal. Het wachten is op het debat in de politieke arena, nu de plannen metWaalwijk wankelen. Het woord herindeling is niet langer taboe.
Het kan hard gaan.
Bron: Brabants Dagblad . Auteur Michel Koster.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home