Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, april 14, 2012

Vondst historische ‘beerput’ bij Markt



KAATSHEUVEL – Bij de werkzaamhe­den rondom de Markt in Kaatsheu­vel is een oude stapelput uit de ze­ventiende of achttiende eeuw ont­dekt. De put wordt binnenkort weer voorzichtig afgedekt met zand. De historische vondst ver­dwijnt dan weliswaar uit het zicht, maar blijft zo wel behouden voor het nageslacht.


Heemkundekring De Ketsheuvel spreekt van een bijzondere vondst die gedaan is bij de grote riolerings­werkzaamheden ter hoogte van de Achterom.

De historische restanten vallen niet echt op. Tussen het afgegra­ven zand zijn eeuwenoude stenen te zien. De vondst wijst op de vroe­gere bewoning van het gebied. Het gaat om een oude stapelput. Die werd gebruikt als een beerput bij een huis en bestond uit los gesta­pelde stenen. Volgens de heem­kundekring was wel bekend dat ook eeuwen geleden mensen op deze plek woonden. „ Maar het is wel bijzonder dat zo’n put be­waard is gebleven”, stelt voorzitter Kees Grootswagers van De Kets­heuvel. „Er is op deze plek al vaker gewerkt, maar de put is behouden en nog niet eerder gevonden.” De stadsarcheoloog uit Den Bosch heeft de put inmiddels ook beke­ken. De vondst leidt niet tot vertra­ging van de werkzaamheden, zo verwacht bouwbedrijf Heijmans.

De stapelput is makkelijk af te dek­ken met zand. De stenen mogen dan niet erg opvallen, volgens werknemers van Heijmans heeft de put al diverse kijkers getrokken.


Bron: Brabants Dagblad. Auteur: Michel Koster