Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, mei 22, 2012

Ecliptica toch nog ‘ waterstraat’

Even hadden ze de hoop dat de wateroverlast in hun straat verleden tijd was. De bewoners van de Ecliptica in Loon op Zand konden namelijk sinds een week weer door hun straat rijden. „Na drie maanden kon ik weer met de auto op mijn eigen oprit”, reageert Kees Klaster op nummer 57. Maar helaas, de Ecliptica bleek zondag nog steeds dé waterstraat van Loon op Zand. „Het water stond weer tot aan de voortuin­tjes”, aldus Klaster. Al jaren kampen bewoners uit die straat met wateroverlast. En na de laatste zware regenbui in 2007 be­sloot de gemeente in te grijpen. Af­gelopen februari werd de Ecliptica opgebroken voor de aanleg van twee bergingskelders, een nieuw regenwaterriool, grote roostergo­ten en doorlatende wegverharding om zich te wapenen tegen de hoos­buien. Geen halve maatregelen en het vergde dan ook een investe­ring van zo’n 1,5 miljoen euro.

Maar het is de investering waard, meent Petra Schiks op nummer 50. Na de stortbui van afgelopen zondag had ze vooral last van een
lekkend dak, maar dat de Ecliptica de ‘waterstraat’ genoemd kan wor­den weet Schiks na 28 jaar maar al te goed. „Het is eigenlijk altijd zo geweest. Een deel van deze straat ligt wat dieper en dat staat dan ook heel snel onder water. Maar dat het zondag ook weer zo ver kwam is toch wel verschrikkelijk. We kunnen sinds een week einde­lijk weer door de straat rijden en dan ga je er toch wel van uit dat het ook opgelost is. Maar niet dus.”

Maar of de bewoners te vroeg aan de bel trokken bleek gisterochtend nog de vraag. Een telefoontje rich­ting de gemeente leverde de op­merkingen: ‘ we hebben geen mel­dingen van wateroverlast binnen’ en ‘kijk maar op de website, die is up-to-date’, op.
En inderdaad. Een paar klikken op de gemeentesite verder is alles te lezen over het ingenieuze systeem voor de Ecliptica. Met de tekst: Vooralsnog is de geplande eind­datum 30 maart 2012.
„ Zeker weten dat ze die deadline niet gehaald hebben”, meent Klaster. En later op de middag wordt ook duidelijk dat dat het geval is. Een woord­voerder van Loon op Zand komt met de mededeling dat de twee zo­geheten bergingskelders nog niet gereed zijn. ‘ De kelder aan de Hy­dra is zojuist opgestart, de graaf­werkzaamheden zijn in volle gang’, laat ze weten. Volgens de ge­meente is die kelder na de bouw­vakvakantie pas gereed. Daarna wordt begonnen met de tweede kelder aan de Cassiopeia.

Meneer Coomans, nummer 16,
wacht het niet meer af. „Ik heb wel gezorgd dat ik me niet meer druk hoef te maken om het wa­ter.” Hij is sinds oktober verhuisd naar Waalwijk. „ Op vijf hoog. Mij zullen ze niet meer hebben.”